Poželjno je odgađanje kupanja bebe nakon rođenja

SAČEKATI NEKOLIKO SATI

Poželjno je odgađanje kupanja bebe nakon rođenja

Objavljeno na dan 07.02.2019 - 11:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ukoliko želite da dojenje djeteta ide glatko i da zdravlje vaše bebe napreduje, možda biste trebali zamoliti medicinske sestre da odgode prvo kupanje vašeg novorođenčeta, pokazuju nova istraživanja.

Desetljećima je bila standardna procedura da se novorođenčad kupaju u prvih nekoliko sati nakon rođenja, ali nova istraživanja ukazuju na to da biste trebali sačekati 12 ili više sati prije tog čina.

Studija je obuhvatila skoro 1.000 majki i beba, a nešto manje od polovine novorođenčadi je bilo okupano ubrzo nakon rođenja, dok je kupanje odgođeno za nešto više od polovine novorođenčadi.

Stope dojenja tokom boravka u bolnici iznosile su 59,8 posto za novorođenčad u tipičnoj grupi za kupanje i 68,2 posto u grupi s odgođenim kupanjem, otkrili su istraživači.

Novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem su također imala veću vjerovatnoću da će imati bolji plan prehrane u bolnici, koji se isključivo temeljio ili je barem uključivao majčino mlijeko.

Brojni faktori mogu objasniti zašto odgađanje prvog kupanja novorođenčeta može poboljšati stopu dojenja, izjavila je voditeljica istraživanja Heather DiCioccio.

Naime, odgađanje prvog kupanja pruža više inicijalnog vremena kako bi se razvio adekvatan kontakt između kože majke i kože bebe, pri čemu novorođenče čuva miris svoje majke, što je izuzetno važno uzmemo li u obzir činjenicu da sličnost mirisa između amnionske tečnosti i dojke može ohrabriti bebe da počnu dojiti, kažu autori studije.

Istraživači su također otkrili da su novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem vjerovatno imala stabilniju temperaturu nakon prvog kupanja.

"Ove bebe nisu bile pothlađene kao one koje su kupane neposredno po rođenju pa su bile spremnije da doje. Sada je naša politika da odgodimo kupanje najmanje 12 sati. Ako majka odbije da čeka, u tom slučaju tražimo dva sata", objasnila je DiCioccio.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing, javlja Health24.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!