Pravda za Davida: Hapsili su nas i tjerali, ali ne odustajemo od borbe za istinu

KRIVE TUŽILAŠTVO ZA NERAD

Pravda za Davida: Hapsili su nas i tjerali, ali ne odustajemo od borbe za istinu

Objavljeno na dan 07.08.2019 - 14:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Članovi grupe Pravda za Davida danas su se obratili medijima na Trgu Krajine kako bi simbolično ukazali na to da za 500 dana potrage za istinom nadležne institucije još nisu riješile slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Prema riječima Ozrena Perduva, iza njih je stotine prekršajnih i krivičnih prijava, hapšenja, privođenja, poziva na saslušanje, legitimisanja i drugih maltretiranja samo zato što nisu prihvatili, kako kaže, očigledne neistine koje su im servirane.

"Najodgovornije je Okružno tužilaštvo Banja Luka jer ne želi procesuirati odgovorne iz policije. Ne žele da se sukobe s policijom. Ovdje je policija iznad tužilaštva i ono služi samo da prekopira ono što zaključi policija. Ifet Feraget i Zora Dobričanin-Nikodinović su izjavili ranije da dokle god je Dalibor Vrećo postupajući tužilac od istrage nema ništa. Svjedoci smo toga da je tako", rekao je Perduv.
Naglasio je da se istraga ne bi vodila kao ubistvo protiv NN osobe da nije bilo grupe PzD te smatraju to jednom od pobjeda. Pobjedom smatraju i priznanje da je sramna konferencija od 26. marta prošle godine bila greška, da nije urađen uviđaj u navodno opljačkanoj kući porodice Rađen te potvrda da informacije koje je navodio ministar Dragan Lukač da je David bio narkoman nisu tačne.

"Ne zaboravljamo hapšenje Davora i Suzane, ne zaboravljamo decembar i brutalnost. Mislili su da će se sve ugasiti Davorovim odlaskom. On je otišao u januaru, sada je august, a mi smo još ovdje. Iza nas je stotine prekršajnih naloga zbog tog strašnog uzvika 'pravda'. Iza nas je poniženje koje smo doživjeli od Crkve u sprezi s policijom kada su nekim od nas branili da kročimo u dvorište crkve. Podnijeli smo zahtjev Okružnom sudu za zaštitu prava na slobodu kretanja. Nije mi jasno zbog čega više nakon mjesec nemamo odgovor iako je zakonom propisano da se na te stvari reaguje hitno", kazao je Perduv.

Kazao je kako nisu dobili ni odgovor na žalbu na rješenje policije da im se zabrani okupljanje na Trgu Krajine iako uvijek navedu da će ih biti do 100 i da neće biti razglasa niti transparenata. Rok je u tim slučajevima 24 sata, a oni čekaju odgovor više od 20 dana.
"Institucije zaboravljaju na međunarodni standard da se okupljanja koja su mirna ne prekidaju i ne zabranjuju, a znate kako se ovdje dešava. Nismo dobili odgovore ni na pritužbe na rad policijskih službenika. Pamtimo sve i to je dodatni motiv da ne odustanemo. I dalje smo tu ako treba još 500 dana za Davida i sve nas. Kako kaže naš glavni okružni banjalučki tužilac: 'Durat ćemo i dalje'", poručio je Perduv.

Članovi će se danas okupiti na rječici Crkvena gdje je pronađeno Davidovo tijelo gdje će zapaliti svijeće, a potom će večeras, kao i prethodnih mjeseci, otići u park ispred Hrama Hrista spasitelja gdje će u čast ove borbe i Davida podići balon u obliku srca s brojem 500 s porukom da počinitelji ovog strašnog zločina moraju biti kažnjeni.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!