Marketing USKinfo.ba
Predrag Kojović: Čović, Dodik i Izetbegović će od BiH napraviti najveće etno selo na svijetu

za Klix.ba

Predrag Kojović: Čović, Dodik i Izetbegović će od BiH napraviti najveće etno selo na svijetu

Objavljeno na dan 15.10.2019 - 09:35 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Povodom godišnjice neformiranja vlasti u BiH, općeg zastoja kada je riječ o radu državnog zakonodavnog organa i konstantnih političkih uslovljavanja razgovarali smo s predsjednikom Naše stranke Predragom Kojovićem. Tim povodom dotakli smo se i stanja u Našoj stranci.

Nominalni pobjednici izbora 2018. SDA, SNSD i HDZ ni godinu dana nakon izbora nisu uspjeli formirati vlast. U međuvremenu imamo konstantne političke blokade i afere. Kojović za Klix.ba kaže da je to klasični "modus operandi" nacionalnih stranaka.

"Radi se o partijama čiji politički opstanak i utjecaj počiva na kreiranju sukoba i manipulisanju ratnim traumama građana i građanki BiH. Mir, zajednički rad u interesu svih građana BiH, ozbiljniji napredak BiH prema EU i NATO podriva samu svrhu njihovog postojanja. Naravno da je ovo maksimalno pojednostavljenje suštine i modus operandi nacionalnih stranaka i u tom smislu nije egzaktna replika stvarnosti ali u suštini to je to", kaže nam Kojović.

Našeg sagovornika smo pitali da li se u vrtlogu nerriješene političke blokade razmišlja o nekim drugim političkim kombinacijama.
"Što se tiče drugih političkih kombinacija…One postoje, i o njima se nedavno počelo razgovarati među onima koji to žele i mogu, ali ti razgovori niti idu potrebnom dinamikom niti potencijalni pregovarači u javnim istupima iskazuju različitost politika koja je neophodan uslov. Naravno, uvijek postoji mogućnost da se formira ono što bi se u našem slučaju zvalo Vijeće ministara nacionalnog spasa ali takvo što mogu formirati samo oni politički subjekti kojima su spremni državni i interes svih građana i naroda BiH staviti iznad ličnog ili partijskog. Takav nadpolitički, nadetnički, vitalni interes bosanskohercegovačke nacije, dakle Bošnjaka, Srba, Hrvata i građana koje naš Ustav degutantno naziva Ostali nisam primjetio na posljednjoj sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma državnog parlamenta. Iracionalno je i moralno neodbranjivo da nakon što smo informisani o 4 milijarde KM koje čekaju radnu sjednicu kako bi bile implementirane ali i infomacije o drugim štetama koje zbog nerada ovog zakonodavnog organa nastaju za BiH i sve nas mi dva i po sata provedemo u akademskoj polemici o tome da li je sjednica proširenog Kolegija sazvana po članku 23 ili 24 Poslovnika i da li je legalna. Da li je legalno da predstavnici partija u državnom parlamentu koji nije konstituisan, koji nije izabrao izvršnu vlast, usvojio budžet godinu dana nakon izbora sjednu i razgovaraju o tome?", naglašava Kojović.

U posljednjih godinu dana gotovo ciklično su na dnenbopolitički red dolazile mini afere i teme koje su crpile i odvlačile pažnju javnosti sa suštinskih pitanja i problema.

"Pa mi se mjesec dana u javnosti prepiremo o pitanjima semantike, recimo značenje riječi 'republika'. Istovremeno, izvještaj Evropske komisije koja prati demografske trendove kaže, posljednjih deset godina ste izgubili 5% stanovništva, ako se ne dozovete pameti i ne promjenite politiku i retoriku koju reciklirate posljednjih 20 godina, izgubit ćete supstancu države, stanovništvo. A moram da naglasim da je sve to posebno zabrinjavajuće kada uzmete u obzir da smo mi iz socijalizma nasljedili socijalne, zdravstvene i penzijske sisteme koji nisu bazirani na aktuelnim fondovima nego na principu međugeneracijske soldiarnosti. Politike Dodika, Čovića i Izetbegovića će na kraju od Bosne i Hercegovine napraviti teritoriju bez ljudi, najveće etno selo na svijetu", naglasio je Kojović.

Građani ispaštaju već godinu dana s obzirom da državni zakonodavni organ ne radi, odnosno ne usvaja zakone. Postavlja se pitanje hoće li iko odgovarati.

"Neće. Niti je to zakonski moguće. Poslanici posjeduju imunitet za političko djelovanje, a blokada državnih organa se može predstaviti kao metod političke borbe. Jedina porota koja ih može proglasiti 'krivim' i 'sankcionirati' ovakvo neodgovorno i po državu i sve njene građane štetno ponašanje su glasači", smatra lider Naše stranke.
Naša stranka s SDP-om čini i gradi poseban politički okvir uobličen u formi Bh. bloka, gdje je ranije bio i DF, ali je napustio tu opciju. Iz NS-a i SDP-a polažu velike nade u taj projekat, naglašavajući da će Bh. blok doživjeti širenje.

"Očekujem da u narednih mjesec dana mi, Naša stranka i SDP, usaglasimo osnove našeg političkog manifesta za BiH, dokumenta koji bi trebao postati platforma za okupljanje antinacionalističkih, građanskih, proevropskih političkih snaga u BiH. Ako taj dokument zaista uspije na jasan, razumljiv i otvoren način formulisati ono što želimo za cijelu BiH i ako uspijemo mobilisati sve ljude koji, kad se sve oduzme i sabere, najviše žele mir, dostojantven život i budućnost za svoju djecu, uz puno poštovanje svačijeg etničkog i vjerskog identiteta onda će ova zemlja dobiti šansu koju, nažalost, do sada nije imala, a to je da krene naprijed, da se približi EU standardima i da se napokon izvučemo iz nacionalistčkog blata u kojem nas valjaju 30 godina. Moramo uspijeti. Ne smijemo odustati od evropske, moderne BiH. Mnogo je onih koji su se dobro snašli u ovom sistemu, kojima ovo ludilo gdje jedan sukob smjenjuje drugi, gdje stare skandale potiskuju novi kao u nekoj Šekspriovoj drami, a ljudi, posebno mladi ljudi, masovno odlaze i zemlja polako postaje demografska pustinja, a oni koji ostaju su apatični, prazni, beznadežni", poručuje Kojović.

Predsjednika Naše stranke smo pitali i o stanju u Našoj stranci tragom informacija da postoje nezadovoljstva unutarnjom preraspodjelom pozicija, kadrovskim rješenjima i slično. Međutim, Kojović poručuje da je stanje u stranci vrlo stabilno i uobičajeno te da se odluke donose gotovo jednoglasno.

"Ne znam na šta se konkretno odnosi vaše pitanje, ali Naša stranka je vrlo stabilna, radi puno i na mnogo frontova i to jako dobro. Ponosni smo na našeg premijera i ministre u Vladi KS, naš federalni klub zastupnika dominira u federalnom parlamentu i ne sumnjam da će, čim počne sa radom, isto biti i u državnom parlamentu. Naši vjećnici su i dalje najaktivniji, sa najviše konkretnih inicijativa. Naravno da je naš rapidni rast i izborni uspjeh na prethodnim, a posebno projekcije za naredne izbore, postavio pred nas nove izazove i u smislu organizacije stranke i u smislu biranja najboljih kadrova, ali Naša stranka je zapravo jedan veliki tim ljudi, izuzetno kvalitetnih ljudi, i ne sumnjam da ćemo i tom izazovu uspješno odgovoriti. U Našoj stranci o svemu diskutujemo, često vrlo burno ali uvijek argumentovano. Odluke koje donosimo su najčešće jednoglasne. Ja se ne mogu sjetiti da li je u prošlosti bilo odluka koje su tijesno izglasane na predsjedništvu, ali, recimo, u posljednjih par godina do danas su skoro sve odluke donesene jednoglasno ili sa jednim ili dva glasa protiv ili suzdržan. Ne treba, naravno, misliti da se i nama ne događaju situacije kakve su u nekim strankama redovna i masovna pojava. Ali Naša stranka je, kao što sam mnogo puta govorio, organizacija koja iz svih nas treba da izvlači ono najbolje u svima nama. Prirodno, u svakom demokratskom procesu ima onih koji su nezadovoljni ishodom. Čim se, da parafraziram Čerčila, pojavi demokratskiji a jednako efikasan sistem za donošenje odluka od glasanja ja sam spreman da ga uzmem u razmatranje", zaključio je Kojović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!