Predrag Kojović podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića

ZBOG ŠIRENJA MRŽNJE

Predrag Kojović podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića

Objavljeno na dan 14.06.2021 - 17:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i bivšeg izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje.

Oba slučaja odnose se na rušenje bespravno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović, povodom kojeg su se na društvenim mrežama oglasili i Vasić i Tegeltija. Njihove objave u prijavi su okarakterizirane kao "pozivanje na nove ratove, ubijanje nevinih osoba i protjerivanje drugih konstitutivnih naroda".

"U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nevinih života da ode" rekao je Rajko Vasić, dok je Milan Tegeltija rekao kako zakonitost odluke o rušenju crkve ne znači ništa naspram navodnog kolektivnog pamćenja srpskog naroda i opravdanosti mržnje prema drugima, koja iz tog proizilazi.


Kojović smatra da je posebno problematično što su takve stavove iznijeli politički aktivni i utjecajni ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj."Tegeltija je i formalno jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika, dok Vasić i dalje važi za jednog od kreatora javnog mnijenja u Republici Srpskoj po mjeri SNSD-a u kojem je obnašao funkciju sekretara partije te u ime iste te partije bio ministar informisanja i direktor Biroa za odnose s javnošću u Vladi Republike Srpske. Dakle, radi se o ljudima koji mogu utjecati na politička kretanja u Bosni i Hercegovini u pravcu novih pokolja te njihovo sankcionisanje nije samo kazna za dva glasa mržnje, već i obeshrabrivanje i kažnjavanje svakog ko je spreman sistematski raditi na sijanju mržnje u cilju kreiranja plodnog tla za nove ratove."

Pravni osnov za prijavu postoji kako u domaćem tako i u međunarodnom zakonodavstvu kakav je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine te međunarodne konvencije o sprečavanju različitih oblika diskriminacije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!