Predsjednik Fondacije ''Remembering Srebrenica'' u posjeti Krajini

PRIJATELJ BIH

Predsjednik Fondacije ''Remembering Srebrenica'' u posjeti Krajini

Objavljeno na dan 06.08.2019 - 12:26 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


U Sanskom Mostu boravio je predsjednik Fondacije Remembering Srebrenica dr. Waqar Azmi OBE. Njegov domaćin bio je načlenik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Bila je to prilika da se naglasi značaj širenja istine o genocidu u Srebrenici ali i događajima koji su obilježili period 1992-1995 godina u Bosanskoj krajini.

Načelnik Hasanbegović se zahvalio doktoru Waqaru na posjeti i svemu što radi kako bi istina otišla što dalje u svijet. Dr. Waqar Azmi OBE u pratnji svojih saradnika i načelnika sanske općine, posjetio je Identifikacioni centar Šejkovača gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava ekshumiranih na lokalitretima Bosanske krajine.

Na ovom sastanku je bio prisutan i osnivač i direktor Fondacije "Idriz Jakupović" dr. Ajdin Jakupović koji je uglednom gostu iz Velike Britanije ukratko predstavio rad fondcije kojom rukovodi i tom prilikom gospodinu Azmiju Waqaru uručio Monografiju Fondacije "Idriz Jakupović" 2014-2018. 
Nakon Sanskog Mosta planirana je posjeta masovnim grobnicama na području Prijedora i sudjelovanje u šetnji "Put svjetlosti" u znak odavanja počasti svim žrtvama logora Trnopolje i 27. godišnjice stradanja u logoru "Omarska".

Uz pomoć organizacije "Remembering Srebrenica" na čijem se čelu nalazi dr. Waqar Azmi OBE, u mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebreniciu mjesecu julu organizovana su predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova, koncerti ozbiljne muzike, pozorišni komadi, i mirne šetnje. 

U 2019. je više od 1100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojim je prisustvovalo veliki broj  ljudi. Osim komemoracija, organizacija "Sjećanje na Srebrenicu" radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.Waqar Azmija je Univerzitet u Georgetownu proglasio jednim od 500 najutjecajnijih muslimana svijeta, bivši je savjetnik britanske Vlade i ambasador EU-a za interkulturalni dijalog, saopćio je Bosnia UK Network.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!