Predstavljanje fotografije ''Majka Srebrenice'' fotografa Almina Zrne u Istanbulu

!

Predstavljanje fotografije ''Majka Srebrenice'' fotografa Almina Zrne u Istanbulu

Objavljeno na dan 08.07.2019 - 12:09 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


U četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu bit će izložena fotografija bh. fotografa Almina Zrne „Majka Srebrenice“.

Riječ je o projektu asocijacije IKASD- Istanbul iz Turske koja, u saradnji sa partnerskim organizacijama, fotografiju izlaže kako bi iznova podsjetila svijet na genocid i stradanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u minulom ratu. Prenijet će poruku i pouku, posebice mlađim generacijama, o bezumnom stradanju u nadi da se takav zločin više nikome, nigdje i nikada ne ponovi.

Podsjećamo, fotografija „Majka Srebrenice“ nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine. 
Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu od Udruženja novinara Bosne i Hercegovine za najbolju objavljenu fotografiju i drugu od Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) za najbolji foto-dizajn.

Na trgu Taksim, bit će upriličeno svečano predstavljanje fotografije, s početkom u 18.30 sati. Autor će biti prisutan na predstavljanju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!