Predstavnici Granične policije BiH na sastanku s predstavnicima IOM-a

BiH

Predstavnici Granične policije BiH na sastanku s predstavnicima IOM-a

Objavljeno na dan 27.10.2021 - 09:31 | Izvor: USKinfo.ba |


Predstavnici Granične policije BiH sastali su se s predstavnicima IOM-a, na čelu sa šeficom Misije IOM-a i Regionalne koordinatorice za Zapadni Balkan Laure Lungarotti, 26. oktobra2021. godine u Glavnom uredu GPBiH.

Granična policija Bosne i Hercegovine i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) surađuju od osnivanja ove policijske agencije te je potpora IOM-a usmjerena od samog početka i na operativno jačanje GPBiH. Na sastanku je razmatrana dosadašnja implementacija tehničke podrške Graničnoj policiji BiH i provedba trenutnih aktivnosti u sklopu Projekta IPA 2020 „Posebne mjere za podršku u odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH“, financirano od EU-a, kojim je predviđena nabavka specijalističke opreme za potrebe Granične policije BiH u iznosu od oko šest milijuna konvertibilnih maraka (6.152.920,00 KM) za nadzor granice i sprječavanje i suzbijanje krijumčarenja ljudi i robe. Do sada su Graničnoj policiji isporučena terenska vozila, kombiji, termovizijske kamere, uređaji za dnevno i noćno osmatranje i drugo, s ciljem učinkovitijeg odgovora brojnim sigurnosnim izazovima i učinkovitijem upravljanju nezakonitim migracijama, saopćeno je iz GP BiH.

Predstavnici IOM-a su informirani o operativnom korištenju do sada donirane opreme koja u značajnoj mjeri doprinosi učinkovitijem obavljanju poslova i zadataka, s posebnim naglaskom na sprječavanje i suzbijanje nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi. Također, razmatrani su modaliteti korištenja preostalih sredstava planiranih za podršku u kadrovskom i materijalno-tehničkom opremanju Granične policije BiH.

Predstavnici Granične policije BiH su iskazali zahvalnost IOM-u na dugogodišnjoj suradnji i podršci.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!