Predstavnici Velike Britanije, SAD i Poljske ohrabrili Valentina Incka da koristi bonske ovlasti

Nakon što je prezentiran izvještaj

Predstavnici Velike Britanije, SAD i Poljske ohrabrili Valentina Incka da koristi bonske ovlasti

Objavljeno na dan 09.05.2019 - 05:25 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske su nakon što je prezentiran izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) dali podršku da koristi bonske ovlasti. 

- Visoki predstavnik je vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva - kazao je Stefan Hikej (Stephan Hickey), predstavnik Velike Britanije naglasivši da se podrška odnosi i na nastavak mandata EUFOR-a. 

Konstatirao je da vlast u BiH još uvijek nije formirana i pozvao političare da prekinu sa razdornom retorikom koja negativno utječe na odnose među narodima, ali i na mir i stabilnost u BiH.

Predstavnik SAD-a  Džonatan Kohen (Jonathan Cohen) je također iskazao podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom uredu u BiH. 

- Potvrđujemo da opcija korištenja bonskih ovlasti ostaje legitimno pravo visokog predstavnika - poručio je Kohen.

Pozive na gašenje OHR-a, smatra predstavnik SAD, dolaze od onih koji žele destabilizaciju zemlje. Ponovio je da su SAD zabrinute zbog izazova vladavini prava u RS, ali i neodržavanja izbora u Mostaru od 2008. godine. 

Napomenuo je da BiH ima nekoliko prilika pred sobom da ostvari svoje ciljeve i osnaži svoje veze sa NATO savezom. U tom je kontekstu podsjetio na aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Interesantno je kako je jedino predstavnik Rusije Dimitrij Polanski (Dmitry) kritizirao sadržaj izvještaja visokog predstavnika istaknuviši kako su bonske ovlasti prepreka za demokratski razvoj zemlje.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!