Premijer USK-a Mustafa Ružnić za USKinfo.ba o rekonstrukciji Vlade, većini u Skupštini, isplati plata zdravstvenim radnicima

Intervju

Premijer USK-a Mustafa Ružnić za USKinfo.ba o rekonstrukciji Vlade, većini u Skupštini, isplati plata zdravstvenim radnicima

Objavljeno na dan 16.04.2021 - 08:42 | Izvor: USKinfo.ba |


Na posljednjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić imao je većinu i podršku ovog zakonodavnog tijela. Danas, četiri dana poslije u medijima ali i među zastupnicima vodi se polemika da li je to još uvijek tako, budući da nema vanredne sjednice na kojoj bi trebao biti usvojen Finansijski izvještaj i Plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a. Također, na prošloj sjednici spominjala se i rekonstrukcija Vlade, koja se isto očekivala na vanrednoj sjednici.

Ima li većine, hoće li doći do rekonstrukcije, kad će zdravstveni radnici dobiti plate, je li bilo kupovine političke podrške, ličnih zahtjeva ili ucjena. Mustafa Ružnić, premijer USK-a govori za USKinfo.ba

Jesu li rekonstrukcija Vlade i ZZO povezani i postoji li neslaganje u "tek formiranoj" većini?

“Bilo je sasvim očekivano da će uslijediti ovakve i slične insinuacije kojih će u budućnosti sigurno biti još, međutim ne postoji ništa što se transparentnim radom i otvorenim pristupom ne može argumentirati u javnosti. Tako npr. usvajanje Plana rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i proces rekonstrukcije Vlade nemaju nikakve međusobne veze. Skupština do sada nije ni imala priliku da razmatra Plan ZZO i isti će se najkasnije u ponedjeljak ili utorak naći na dnevnom redu sjednice i biti usvojen."

Kada će zdravstveni radnici i osoblje dobiti plate?"Našim ljekarima i medicinskom osoblju će najdalje do 20. ovog mjeseca, dakle za svega nekoliko dana, biti isplaćene plate mart. Postoji određena usporenost u ovim procesima, ali svakodnevno sustižemo obaveze i u vrlo kratkom roku će neki od nastalih problema biti potpuno sanirani."

Zašto rekonstrukcija Vlade?

“Nakon dvije godine rada partneri u Vladi i skupštinskoj  većini zajedno su izvršili analizu rada ministara, te uvažavajući ustavne odredbe utvrdili potrebu  da se nekima od njih zahvalimo na saradnji i svemu što su dosad radili.  Sa novim ljudima nastavljamo suočavanje sa izazovima koji su pred nama."

Je li bilo kupovine političke podrške, ličnih zahtjeva ili ucjena? Puno se o tome govorilo za vrijeme pregovora

“Naglašavam da nikakvih ucjena niti zahtjeva lične prirode od strane zastupnika u Skupštini prema meni kao Premijeru nije bilo. I to je suština. A, naravno da je pojedinim političkim opcijama prihvatljivije uvjeravati svoje članstvo da su izdani ili prodani nego prihvatiti činjenicu da im ljudi okreću leđa jer su razočarani, iznevjereni i ne žele biti dio sistema koji uništava državu na višim nivoima vlasti.”Težak period pred nama, migrantima dolazi proljeće, u trećem smo valu pandemije?

“Tzv. migrantska kriza i pandemija su okolnosti koje usložnjavaju cjelokupnu situaciju uz niz problema koje smo već zatekli, kao i stalne pokušaje destabilizacije kojima smo izloženi, ali ni najveći problemi nisu izgovor da se ne radi i da se našim građanima ne stvaraju bolji životni uvjeti. Ovaj kanton mora napredovati, život ide dalje i građani to zaslužuju.”poručio je na kraju premijer USK-a Mustafa Ružnić.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!