Premijer USK Mustafa Ružnić upozorio na sporne aktivnosti JP ''Hrvatske šume''

SJEKU ŠUMU I U BIH

Premijer USK Mustafa Ružnić upozorio na sporne aktivnosti JP ''Hrvatske šume''

Objavljeno na dan 16.05.2020 - 10:50 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić upozorio je na sporne aktivnosti Javnog poduzeća "Hrvatske šume", odnosno izvođenje radova šumske sječe uz državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

"Sporni radovi šumske sječe se prema terenskim izvještajima i raspoloživim informacijama Šumskog - privrednog društva Unsko-sanske šume, ali i na osnovu geodetskih karata mjerododavnih za područje Federacije BiH, djelimično izvode i na teritoriji naše zemlje", na široj lokaciji nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava - rekao je Ružnić.

Premijer Unsko-sanskog kantona danas se službenim aktom obratio za pomoć Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Uredu visokog predstavnika u BiH.

"Radovi se izvode samoinicijativno i nenajavljeno, pa je posebno zabrinjavajući izostanak bilo kakve reakcije Granične policije BiH. 

Tražimo od vas da u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja i nadležnosti poduzmete sve mjere zaštite teritorijalnog integriteta i državne imovine. Cilj nam je izbjeći bilo kakav incident na međudržavnoj granici, odnosno privođenja stranih osoba koje pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK za vrijeme trajanja ovih spornih aktivnosti zateknu na teritoriju Bosne i Hercegovine", naglašeno je u dopisu koji je poslao kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Informacije iz Republike Hrvatske govore kako je cilj sječe poboljšanje kontrole kretanja migranata na balkanskoj ruti i to baš na području nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, gdje međudržavna granica nije jasno definirana.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!