Preminula profesorica Dženana Bijedić

In memoriam

Preminula profesorica Dženana Bijedić

Objavljeno na dan 16.06.2021 - 20:03 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Nakon izgubljene borbe sa teškom bolesti, preminula je profesorica Arhitektonskog fakulteta Dženana Bijedić.

Ovu vijest sa velikim žaljenjem su primili i njeni studenti, kolege i poznanici.

"Kada je saznala da ima tešku bolest i potom bila podvrgnuta složenim hirurškim zahvatima, Dženana je ostala ista, mentalno jaka, hrabra, uvijek dotjerana i lijepa.

Činilo se da sve ono što je pretrpjelo njeno fizičko tijelo pripada prošlosti, a da je ona svim svojim bićem u sadašnjosti i okrenuta budućnosti.

Ovakvom karekteru profesorice Dženane sam se divio i zbog činjenice da je upravo od trenutka njenog saznanja o svojoj bolesti, uradila najviše u svojoj akademskoj karijeri: objavila je dvije knjige, veći broj visokoreferentnih znanstvenih radova, vodila nekoliko međunarodnih znantvenih konferencija i projekata, mentorirala studente na master i doktorskim studijam", poručiio je jedan od kolega prof. dr Ahmet Hadrović.Profesoricu Dženanu je pohađala Posdiplomski studij „Arhitektonske strukture“ na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, Dženana je, kao uposlenica na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, bila 17 mjeseci stalno angažirana kao projekt menadžer-viši konsultant u Odjelu za rekonstrukciju Administracije Europske unije u Mostaru–EUAM, a potom, u okviru sličnih projekata, u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Ističu se njene dvije briljantne knjige nastale u ovom periodu, a to su  „Arhitektura: Holizam umjesto optimalizacije – Integralni pristup u arhitektonskom stvaralaštvu“ i „Osnove arkitektonskih konstrukcija“.Uz brojne znanstvene radove, profesorica Dženana je ostvarila opće prihvaćeni profil međunarodno referentne akademske ličnosti.

Ostvarena kao supruga, majka, nana, kao dizajner u arhitekturi i urbanizmu, kao autor u arhitektonskoj literaturi, profesorica Dženana je svoju bogatu pozitivnu energiju prenijela na mladi naraštaj akademskog kadra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!