Preminuo general HVO-a Dragan Ćurčić: Branio Praljka u Hagu, sumnjiči ga Tužilaštvo BiH

SUD GA OSLOBODIO

Preminuo general HVO-a Dragan Ćurčić: Branio Praljka u Hagu, sumnjiči ga Tužilaštvo BiH

Objavljeno na dan 01.12.2019 - 16:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U 55 godini života danas je u Čapljini preminuo Dragan Ćurčić, bivši general HVO-a koji je bio komandant jedinice "Ludwig Pavlović", te poslijeratni zamjenik komandanta Vojske Federacije BiH.

Ćurćić je u oktobru 2009. godine svjedočio u korist ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je kasnije osuđen zajedno s ostalim članovima "haške šestorke".

Kao što je poznato, Praljak, koji je osuđen na 20 godina zatvora, je u novembru 2017. godine tokom izricanja presude popio otrov iz bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga je preminuo.

Ćurčiću je, inače, pred Sudom BiH suđeno za "podrivanje vojne i obrambene moći Federacije" i u tom postupku je oslobođen svih optužbi.

Tužilaštvo BiH je u aprilu 2014. godine naredilo istragu protiv više čelnika HVO-a, a prvi na listi osumnjičenih je bio upravo Ćurčić.

Tužilaštvo BiH naredilo je istragu zbog sumnje da su on i druge osobe na području Čapljine počinili ratni zločin, a teretio se po komandnoj odgovornosti. Sudski epilog ovaj slučaj do danas nije doživio.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!