Preminuo Jose Cutileiro, diplomata koji je kreirao plan podjele BiH 1992. godine

U 85. GODINI

Preminuo Jose Cutileiro, diplomata koji je kreirao plan podjele BiH 1992. godine

Objavljeno na dan 18.05.2020 - 12:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Portugalski diplomata Jose Cutileiro, nekadašnji specijalni predstavnik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija za stanje u BiH i bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 85. godini.

Informacije o njegovoj smrti potvrdila je njegova supruga Agencia Lusa. Cutileiro je bio u hospitaliziran u Briselu, gdje je i preminuo, piše Observador.

Cutileiro je poznato po tome što je 1992. godine predsjedavao Mirovnom konferencijom za bivšu Jugoslaviju te po tome što je 1994. bio generalni sekretar Zapadnoevropske unije, odnosno evropskog vojnog saveza.

Cutileiro je mnogima poznat kao diplomata koji je predložio plan mirne podjele BiH na bošnjačku, srpsku i hrvatsku teritoriju. Njegov takozvani "Kutiljerov plan" bio je prvi i posljednji mirovni plan potpisan prije početka rata u BiH. Potpisali su ga 18. marta 1992. Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.

Prema tom planu BiH je trebala postati decentralizovana država u kojoj bi svi kantoni bili podijeljeni prema nacionalnoj osnovi. Ipak, nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., Izetbegović je odbacio "Kutiljerov plan".

Ipak, mnogi analitičari ocijenili su da je potpisivanje Daytonskog sporazuma 1995. godine ustvari predstavljalo "Kutiljerov plan" sa određenim modifikacijama.

"Pitanje je bilo možemo li imati unitarnu Bosnu ili Bosnu iz tri dijela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodjelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", rekao je Jose Cutileiro jednom prilikom.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!