Preminuo Marinko Šunjić, optuženik za silovanja, mučenja i druge ratne zločine u Mostaru

SUD OBUSTAVIO POSTUPAK

Preminuo Marinko Šunjić, optuženik za silovanja, mučenja i druge ratne zločine u Mostaru

Objavljeno na dan 11.05.2020 - 13:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


 

Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti Marinka Šunjića koji se optužnicom Tužilaštva zajedno sa još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, obustavio postupak, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Šunjiću se ranije sudilo za zločin protiv čovječnosti sa Juretom Kordićem, Draženom Lovrićem, Dariom Sušcem, Nedžadom Tinjakom, Nuhanom Šikalom, Dariom Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golomcem.

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara, počinjena tokom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šunjića je optužnica teretila da je u septembru 1993. u zgradi policije HVO-a koja se nalazila na putu prema naselju Salakovac skupa sa više osoba silovao zaštićenu svjedokinju “B” koje je prethodno bila dovedena iz logora “Vojno”.

U ovom predmetu je ranije odvojen postupak protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen zbog smrti optuženog u julu 2019.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!