Preminuo Nijaz Miljković, ratni komandant 506. kladuške brigade

Velika Kladuša

Preminuo Nijaz Miljković, ratni komandant 506. kladuške brigade

Objavljeno na dan 27.11.2020 - 11:50 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Major Nijaz Miljković (62) tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 95, u određenim periodima obavljao je zadatke i dužnosti komandanta tri brigade u sastavu ratnog 5. korpusa ARBiH, a zbog teškog ranjavanja bio je i osamdesetpostotni ratni vojni invalid...

 Rođen je 20. novembra 1959. godine u Velikoj Kladuši gdje je i odrastao.

Studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci prekinuo je zbog odlaska na služenje vojnog roka u Bileći. Ondje je završio Školu rezervnih oficira pješadije, koja mu je u pogledu poznavanja strategije i taktike ratovanja te rukovođenja i komandovanja, mnogo pomogla tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
 
Ubrzo se zapošljava u Štabu Teritorijalne odbrane Velika Kladuša, gdje je radio posao u kojem je i bio najstručniji. Nakon prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 1990. godine, osjetio je bojazan da daljnji razvoj situacije neće biti dobar i da će u Bosni i Hercegovini, a samim tim i na prostoru opštine Velika Kladuša, najvjerovatnije doći do žestokih sukoba.


Kako je i sam bio vojno stručan i sposoban za planiranje, organizovanje i po potrebi pokretanje vojnih aktivnosti u cilju odbrane Bosne i Hercegovine, Nijaz Miljković aktivno se uključio u organizaciju odbrane domovine kroz animiranje velikokladuškog stanovništva i pripremanje zauzimanja pograničnih linija i položaja prema susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje je već bila formirana tzv. “Srpska autonomna oblast Krajina”.  

Početkom 1992. godine bio je pomoćnik načelnika Štaba za operativne poslove, koji je bio jedan od organizovanijih u Krajini. U jasnom i beskompromisnom distanciranju od “autonomije”, Nijaz Miljković je odlazeći u Bužim, poveo i određen broj vojnika, od čega je formiran odred koji je pridodat 505. bužimskoj brigadi i koji je dejstvovao u zoni njene odgovornosti.
 
U julu 1994. godine Kladuščani su osjetili potrebu da sve svoje jedinice koje su bile rasute spoje i oforme svoju brigadu koja pripada 5. korpusu A R BiH. Po naredbi komandanta 5. Korpusa, Atifa Dudakovića, pristupilo se formiranju 506. Oslobodilačke brigade, koja je imala tri čete i vrlo malo ljudstva. Oformljena je komanda u rejonu Todorova u Mrceljima kod škole i polako s 505. brigadom zauzeli su kladuške položaje i na kraju s njima prvi ušli u oslobođenu Veliku Kladušu 21. augusta 1994. godine.

Nijaz Miljković bio je prije svega čovjek, otac i suprug, patriota i omiljeni komandant na čelu jedinica koje je vodio i s kojima se borio za oslobađanje okupiranih dijelova i njihovo vraćanje u ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Dženaza namaz će biti klanjana ispred Gradske džamije u Velikoj Kladuši, u nedjelju, 29. novembra nakon podne namaza, a ukop će biti obavljen na porodičnom mezarju „Grabež“ u Velikoj Kladuši.

Foto:RTVUSK
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!