Pretpostavlja se da genska terapija može spriječiti pojavu sljepila kod ljudi

PROVEDENO PRVO TESTIRANJE

Pretpostavlja se da genska terapija može spriječiti pojavu sljepila kod ljudi

Objavljeno na dan 20.02.2019 - 08:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Janet Osborne iz Oxforda postala je prva osoba na svijetu na kojoj je primjenjena genska terapija kako bi se pokušala spriječiti pojava sljepila koja je vrlo česta u zapadnom svijetu, prenosi BBC.

Hirurzi su ubrizgali sintetički gen u oko Janet Osborne u pokušaju da spriječe smrt ćelija. To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD). Oko 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji je pogođeno AMD-om, od kojih većina ima teško oštećenje vida.

"Teško mi je prepoznati lica lijevim okom zbog toga što je moj centralni vid zamagljen i ako bi ovaj tretman mogao spriječiti pogoršanje stanja, bilo bi nevjerojatno", izjavila je Janet Osborne za BBC.

Tretman je obavljen pod lokalnom anestezijom prošlog mjeseca u Oxford Eye bolnici, a oftamolog Robert MacLaren, koji je i profesor na Oxfordu, predvodio je zahvat.

"Genski tretman koji se provodi kako bi se sačuvao vid kod pacijenata koji bi vjerovatno u jednom trenutku života izgubili vid bio bi ogroman proboj u oftalmologiji i nadam se da ću svjedočiti kako se ovaj zahvat masovno izvodi širom svijeta u bliskoj budućnosti", rekao je MacLaren.

Janet Osborne prva je od deset pacijenata sa AMD-om koji su učestvovali u ispitivanju tretmana genske terapije, koji je proizvela kompanija Gyroscope Therapeutics.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!