Prijavljena dvojica muškaraca koji su bombardirali Gospić, objavljeno tko su oni

Troje mrtvih

Prijavljena dvojica muškaraca koji su bombardirali Gospić, objavljeno tko su oni

Objavljeno na dan 23.01.2019 - 12:18 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


LIČKO-senjska policija danas je za zračno raketiranje Gospića tijekom akcije Oluja 1995. osumnjičila dvojicu bivših pripadnika srpskih vojnih postrojbi, a prema neslužbenim informacijama riječ je o 62-godišnjem državljaninu Srbije Ratku Dopuđi, koji je kao pilot zrakoplova JNA navodno sudjelovao i u raketiranju Banskih dvora 1991. te hrvatskom državljaninu, 70-godišnjem Milanu Periću.

Policija je, ne navodeći imena osumnjičenih, izvijestila da ih sumnjiči po zapovjednoj odgovornosti jer su "dogovorno donijeli odluku o neselektivnom zračnom napadu na naseljeno središte Grada Gospića, a znajući da će djelovanje razornih avio bombi po gusto naseljenom središtu Gospića usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje njihovih objekata".

"Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila", izvijestila je policija.

Troje mrtvih, više ozlijeđenih

Navode da je po njihovoj naredbi 4. kolovoza 1995. godine oko 17.20 sati borbeni zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine s 11 bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad na središte Gospića. 

U tom napadu u Ulici Antuna Mihanovića smrtno su stradali 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak bili ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeni su jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske.

Uz navedene ljudske žrtve, u tom napadu nastala je materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima. 

Protiv osumnjičenih Dopuđe i Perića, koji su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, nadležnom Državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava te su za njima raspisane potrage.

Dopuđa je već otprije poznat javnosti, ali tada kao pilot zrakoplova JNA, po sudjelovanju u raketiranju Banskih dvora. U čin potpukovnika navodno je promaknut 1995.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!