Prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH: Koliko danas žive njegovi ideali

HISTORIJSKA LIČNOST

Prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH: Koliko danas žive njegovi ideali

Objavljeno na dan 19.10.2020 - 09:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarono priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 1925. godine, a umro je u Sarajevu 2003. U Sarajevu je završio Pravni fakultet, radio i stvarao. Zbog svojih političkih stavova dva puta je osuđivan i zatvaran, a naročito je poznat tzv. "sarajevski proces" 1983. godine kada je bio prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca. Tada je osuđen na 14 godina zatvora.

Ipak, raspad Jugoslavije i početak parlamentarizma u zemlji značio je novi početak i za Izetbegovića i za BiH. On je pokrenuo formiranje Stranke demokratske akcije koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović i izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH.

BiH je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma. Poslije rata nastavio je svoj politički angažman u Predsjedništvu kao prvi čovjek, ali se 2000. povukao iz zdravstvenih razloga.

Osim političkog angažmana bavio se i pisanjem te je autor više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika. Posebno se ističu "Islam između istoka i zapada", "Rat i mir u Bosni i Hercegovini" te "Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988".

Izetbegovićeve političke ideale danas nastoje dostići mnogi na bh. političkoj sceni i iz njegove SDA, ali i opozicije koja ga često citira i podjeća na njegove stavove i ideale. Danas se često stječe dojam da je politika u BiH daleko otišla od onih ideala koje je postavljao i za koje se zalagao prvi predsjednik RBiH. Sve je više političkih skandala, korupcije i stranačkih malverzacija protiv kojih je osnivač SDA žestoko govorio.

Izetbegović će ostati upamćen kao jedna od ključnih historijskih figura moderne historije ove države.

Sahranjen je na mezarju Kovači u Sarajevu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!