Primirje u Nagorno-Karabahu stavilo pod lupu odnose Putina i armenskog čelnika

MIŠLJENJE ANALITIČARA

Primirje u Nagorno-Karabahu stavilo pod lupu odnose Putina i armenskog čelnika

Objavljeno na dan 12.11.2020 - 07:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prekid vatre u Nagorno-Karabahu omogućio je pobjedu Azerbajdžanu i Turskoj, a predsjedniku Vladimiru Putinu destabilizaciju armenskog čelnika koji mu se nikada nije svidio, ocijenili su analitičari za Daily Beast.

Šest sedmica sukoba između armenskih separatista i azerbejdžanske vojske, iza koje stoji Turska, predstavljalo je najnovije rasplamsavanje u desetljećima dugom sporu oko Nagorno-Karabaha.

Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države prethodno su posredovale u tri neuspjela primirja kako bi pomogle u okončanju sukoba u koji su ostavili hiljade žrtava. Inicijative su propale a bitke su se širile.

Nagorno-Karabah se nalazi unutar azerbejdžanskih granica, ali je pod kontrolom etničkih Armenaca. Posljednji prekid vatre, potpisan rano u utorak, omogućuje Azerbejdžanu da zadrži teritorij koji je zauzeo u Nagorno-Karabahu.


"Kurs se totalno promijenio preko noći", rekao je armenski politički analitičar sa sjedištem u Moskvi Arthur Pashinyan za The Daily Beast, dodavši da će Rusija i Turska kontrolisati ispunjenje krhkog mirovnog sporazuma.

Dodaje da su prije Sjedinjene Države i Francuska s Moskvom pregovarale o miru u Nagorno-Karabahu.

Rusija je dominantan igrač u regiji Kavkaza i održava obrambeni pakt s Armenijom, ali on ne pokriva Nagorno-Karabah. Također njeguje dobre odnose s Azerbajdžanom posljednjih godina. Prodaje oružje objema stranama.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u ponedjeljak da je prekid borbi bio "izuzetno bolan", ali da je sporazum uslijedio nakon "dubinske analize vojne situacije" u kojoj su se azerbejdžanske snage zatvarale u Stepanakertu.


Daily Beast rekao je da je Rusija dala ustupak Turskoj, koja je Azerbejdžanu izjavila čvrstu potporu nedugo nakon početka sukoba, u zamjenu za kontrolu nad armenskom unutarnjom politikom.

"S Putinove tačke gledišta trenutna je situacija uspjeh u cijelosti: postiže mir i rješava se Pašinjana, koji mu se nikada nije svidio", rekao je Timur Olevsky, politički promatrač emisije Current Time TV, za The Daily Beast.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!