Privedeno više migranata na području Bihaća: Nakon međusobnog sukoba napali i policiju

ODUZETI NOŽEVI I ŠIPKE

Privedeno više migranata na području Bihaća: Nakon međusobnog sukoba napali i policiju

Objavljeno na dan 09.10.2018 - 23:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Svakodnevnim povećanjem broja migranta na područje Unsko-sanskog kantona, došlo je i do pogoršanja sigurnosne situacije, a posebno na području grada Bihaća gdje je povećan broj krivičnih djela koja čine migranti, upozoravaju iz MUP-a USK.
Uprava policije MUP USK-a poduzima sve mjere i radnje na kontroli i nadzoru ilegalnih migranta te kako bi održala povoljnu sigurnosnu situaciju.

"Sinoćnji ( op.a. 08.10.2018) masovni fizički sukob migranta smještenih u Đačkom domu u Borićima, i nakon što je veća grupa migranta upotrebom podesnih predmeta i kamenja napala policijske službenike i tom prilikom oštetili službeno vozilo MUP USK-a i vozilo zaštitarske agencije, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio život policijskih službenika i svoj život", kažu iz MUP-a USK. 

Po naredbi Općinskog suda u Bihaću, policijski službenici Uprave policije MUP USK-a, otpočeli su danas još jednu policijsku akciju pretresa osoba i objekta "Đački dom" u Borićima kao i šatorskog naselja pored same zgrade s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela, kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima.

U provođenju ovih aktivnosti Uprava policije MUP-a USK angažirala je oko 170 policijskih službenika - pripadnika Jedinice policije za podršku, Policijske stanice Bihać, svih ostalih Policijskih stanica u sastavu Uprave policije te Sektora kriminalističke policije.

"Prilikom pretresa, policijski službenici pronašli su i privremeno izuzeli određenu količinu zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu cannabis, 49 noževa raznih veličina, džepnih noževa, više metalnih šipki, kao i drugih predmeta pogodnih za nanošenje povreda. Više osoba za koje postoji osnovi sumnja da su učesnici sinoćnjeg masovnog fizičkog obračuna su privedeni u policijsku stanicu Bihać te je nad njima izvršena kriminalistička obrada", saopćeno je iz MUP-a USK.

Kako je ranije saopćeno, sukob između migranata izbio je jučer oko 18:10 sati. Utvrđeno je da su se sukobili F.F. rođen 1990. godine i S.R. rođen 1991.godine, obojica iz Irana. S.R. je upotrebom drvenog predmeta nanio teške tjelesne povrede licu F.F. Potom je oko 19:40 prijavljeno da je izbio masovniji sukob migranata. Zaštitari su prijavili policiji kako je povrijeđeno više osoba, od kojih su jednoj nanesene povrede hladnim oružjem. 

Upućeno je više policijskih patrola koji su u razgovoru sa zaštitarima došli do saznanja da je prilikom podjele hrane, došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili paper sprej kako bi smirili situaciju, a osobe koje su započele fizički obračun udaljili su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su povrijeđeni bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe paper spreja, preveženi su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana ljekarska pomoć.

"Prilikom vršenja uviđajnih radnji istražitelj OKP PS Bihać su došli do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca, te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretiraju migrante rilikom obavljanja razgovora sa migrantima iz Irana, više destina migranta nasrnulo je kako na iranske migrante tako i na policijske službenike i zaštitare koji su su osiguravali mjesto, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade đačkog doma, bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hitca upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma", naveli su iz policije.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!