Privremeni prihvatni centri za migrante bit će predati na korištenje Službi za poslove sa strancima

Međunarodna organizacija IOM snosi troškove

Privremeni prihvatni centri za migrante bit će predati na korištenje Službi za poslove sa strancima

Objavljeno na dan 11.03.2019 - 20:05 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Privremeni prihvatni centri za migrante - bivša fabrika "Bira", nekadašnji đački dom "Borići" u Bihaću, bivša fabrika "Miral" u Velikoj Kladuši i nekadašnji hotel "Sedra" u Cazinu, predaju se na privremeno korištenje Službi za poslove sa strancima, koja je u sastavu Ministarstva sigurnosti, odlučilo je danas Vijeće ministara u tehničkom mandatu. 

Troškove finansiranja rada prihvatnih centara, njihove zakupnine i uspostavljanja, kao i angažmana agencija za zaštitu snosi Međunarodna organizacija za migracije IOM, saopćeno je iz Vijeća ministara u tehničkom mandatu nakon sjednice.  

Tokom sjednice konstatirano je kako je povećan ulazak migranata u BiH u odnosu na prošlu sedmicu te kako se u BiH trenutno nalazi više od 3.000 njih koji su registrirani i smješteni u prihvatnim centrima, što praktično znači da su uzeti biometrijski podaci i otisci prstiju.

Od 1. januara do 21. februara Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 1.616 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazale su 1.402 osobe, a podnesena su i 32 zahtjeva za azil. 

Najviše migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Alžira i Maroka.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!