Pročitajte amandmane na Zakon o pravima boraca koje je odbila Vlada FBiH

OSAM STAVKI

Pročitajte amandmane na Zakon o pravima boraca koje je odbila Vlada FBiH

Objavljeno na dan 17.07.2019 - 07:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Međutim, na ovaj zakon bilo je uloženo i nekoliko amandmana koje je Vlada FBiH odbila.

Donošenje Zakona o pravima boraca FBiH su podržala 73 zastupnika, a uključuje 15 prava za borce Armije RBiH i HVO-a te članove njihovih porodica, među kojima se nalazi i borački dodatak. 

Među ostalim pravima koja se reguliraju novim zakonom nalaze se i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškovi prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a, povoljniji uslovi i prioriteti pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje te duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama.

Na danas održanoj sjednici najviše amandmana uložili su zastupnici SDP-a, ali ih je Vlada FBiH sve kategorično odbila. Među tim prijedlozima za izmjenu nalaze se:

- Da se zaposleni borci oslobode plaćanja poreza na dohodak
- Da se osiguraju besplatni udžbenici za djecu boraca koji nemaju primanja veća od potrošačke korpe
- Da porodica demobilisanog borca ima pravo na jednokratnu pomoć u slučaju bolesti
- Da porodica svakog demobilisanog borca ima pravo na naknadu za dženazu/sahranu borca u visini dvije prosječne plate u FBiH
- Da se naziv naknade umjesto "egzistencijalna naknada" promjeni u "borački dodatak u vrijeme nezaposlenosti"
- Da djeca borca imaju prava do 30. godine, a ne 25. godine (Zakon o mladima propisuje da su mlade osobe do 30 godina)

- Da se objava boračkog registra regulira posebnim pravilnikom kako bi se zaštitili pripadnici određenih borbenih jedinica.
- Da Vlada FBiH jednom godišnje podnosi izvještaj Parlamentu o utrošku sredstava po ovom zakonu (50 miliona KM)

Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz SDP-a, nije krio nezadovoljstvom donošenjem ovog zakona. 

"Danas usvojeni zakon je loš, upitno je da li je u skladu s Ustavom, dijeli i diskriminira borce. Podržali smo taj zakon jer su iza njega stala boračka udruženja koja trebaju predstavljati borce, oni sada trebaju preuzeti odgovornost za sve posljedice koje će izazvati ovaj zakon", kazao je Irfan Čengić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!