Projekt vrijedan 80 miliona KM: BiH dobiva 160 kilometara novog plinovoda

Uskoro

Projekt vrijedan 80 miliona KM: BiH dobiva 160 kilometara novog plinovoda

Objavljeno na dan 05.05.2017 - 12:16 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Bosna i Hercegovina bi, u skorijoj budućnosti, trebala početi izgradnju novog plinovoda, kojim bi se stvorio alternativni pravac za dostavljanje ovog veoma važnog energenta.

Izgradnja ovog plinovoda potvrđena je krajem prošle sedmice, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji između direktora BH Gasa i Uprave hrvatskog Plinacro-a.

Ovim memorandumom definirana su područja saradnje u kojima će se, tokom narednog perioda, intenzivirati aktivnosti u pogledu realizacije razvojnih projekata BiH i Hrvatske.

"To je početak realizacije projekta južne interkonekcije, odnosno, spajanja plinovodnih sistema Hrvatske i BiH. Želja BH Gasa je da obezbijedi za BiH, konkretno za Federaciju BiH, sigurnost u snabdijevanju i drugi pravac snabdijevanja prirodnim gasom. Postojeći gasovod, koji ide od Zvornika, star je već 40 godina i on polako doživljava svoju punu starost, a razlog započinjanja ovog projekta je i diversifikacija izvora snabdijevanja", kazao je za Radiosarajevo.ba Almir Bečarević, savjetnik Uprave BH Gasa.

On je dodao kako BH Gas, u ovom projektu, ima punu podršku Vlade Federacije BiH, te se očekuje kako će u narednom periodu početi provedba određenih studija koje su preduslov za izgradnju novog sistema. Također, kada Vlada FBiH usvoji informaciju o ovom Memorandumu, pristupit će se fazi projektiranja novog plinovoda.

"Izgradnjom ovog plinovoda, BiH bi dobila mogućnost da kupuje i prirodni gas iz drugih izvora, izuzev samo ruskog gasa, kako je to bio slučaj do sada. Plinovod bi išao pravcem Travnik - Posušje, te dalje prema Hrvatskoj, a bio bi uključen i odvojak za Mostar", ističe Bečarević.

Ovaj projekat koštao bi 80 miliona eura, a bio bi finansiran iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, te bi izgradnjom BiH dobila 160 kilometara novog plinovoda.

Očekuje se kako bi Vlada FBiH vrlo skoro trebala usvojiti odluku o ovom projektu, nakon čega će započeti naredne faze izgradnje.

"Najvažnije je da imamo podršku svih i nadalje je do nas, do šire društvene zajednice, čiji je ovo interes. Postojeći plinovod je star i mi ne možemo garantovati za onaj dio plinovoda koji održava Republika Srpska", zaključio je Bečarević.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!