Pronađena druga crna kutija, Lubitz pomno planirao rušenje

Iz zdravstvenog kartona vidljivo je da je Lubitz uzimao lijekove za depresiju, ...

Pronađena druga crna kutija, Lubitz pomno planirao rušenje

Objavljeno na dan 03.04.2015 - 11:16 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / depo.ba


Kopilot Germanwingsa, za kojeg se sumnja da je namjerno srušio zrakoplov sa 150 putnika u francuskim Alpama, navodno je lagao liječnicima govoreći im da je na bolovanju iako je tada upravljao komercijalnim zrakoplovima, piše njemački tisak, a istraga otkriva da je na internetu pretraživao stranice o samoubojstvu.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, njemački dnevni list Bild piše da je 27-godišnji Andreas Lubitz zatražio liječničku pomoć zbog vida. Iako je liječnicima rekao da je pilot, a spominjao je i kompaniju Germanwings, Lubitz je namjerno zatajio da i dalje radi, iako to zbog svog zdravstvenog stanja nije smio. Da je liječnicima rekao da još radi, oni bi možda bili narušili povjerljiv odnos između liječnika i pacijenta i obavijestili njegova poslodavca, kompaniju Germanwings, da je Lubitz opasan za druge.

Prema dokumentaciji koju je Bild dobio na uvid, Lubitz je krajem 2014. imao prometnu nesreću i žalio se na probleme s vidom. No, njegov motiv da pilotu ne dopusti povratak u kabinu Airbusa 320 i da, kako se čini, namjerno sruši zrakoplov, i dalje je zagonetka. Iz zdravstvenog kartona vidljivo je da je Lubitz uzimao lijekove za depresiju, tjeskobu i napadaje panike te umirujuće sredstvo Lorazepam.

Njemački istražitelji su istodobno objavili da je Lubitz prije fatalne nesreće na internetu tražio podatke o sigurnosnom mehanizmu vrata pilotske kabine. Također je, dodaju istražitelji, na internetu pretraživao stranice o samoubojstvu.

Podsjetimo, zrakoplovna nesreća prošli je tjedan zgrozila cijeli svijet. Iako se na početku sumnjalo u tehničke probleme na zrakoplovu, strašna istina uskoro je izašla na vidjelo - kopilot Andreas Lubitz namjerno je srušio zrakoplov u francuskim Alpama i u smrt odveo 150 putnika i članova posade. Do tog podatka istražitelji su stigli preslušavajući podatke s prve crne kutije. Kasnijom istragom ustanovljeno je da je Lubitz patio od depresije, a da je čak i Lufthansa znala da je kopilot iza sebe imao tešku depresivnu epizodu dok je bio u pilotskoj školi.

Lufthansa i Lubitz svojedobno su odlučili prekinuti njegovu pilotsku obuku na više mjeseci, ali je on nakon toga prošao liječnički pregled i dobio potvrdu da može letjeti. Kad je 2009. nastavio obuku, nadležnima u pilotskoj školi predočio je liječničke potvrde u kojima stoji da je imao 'prethodne epizode teške depresije', objavila je Lufthansa, navodeći pojedinosti iz komunikacije putem elektroničke pošte između Lubitza i pilotske škole. Državni odvjetnik u Duesseldorfu u ponedjeljak je objavio da je Lubitz, prije nego što je dobio pilotsku dozvolu, bio liječen zbog sklonosti samoubojstvu. Potvrde o bolovanju, koje su prošlog tjedna pronađene poderane, ukazuju da je Lubitz patio od bolesti koja ga je dokrajčila. Germanwings je objavio da nije dobio potvrdu o bolovanju za dan kad se dogodila tragedija.

Lufthansa je prepisku između Lubitza i pilotske škole nakon interne istrage proslijedila državnom odvjetništvu u Duesseldorfu, objavila je tvrtka. Osiguravatelji su rezervirali 300 milijuna dolara za pad zrakoplova Germanwingsa, izvijestila je u utorak Lufthansa. Iznos obuhvaća financijsku naknadu obiteljima poginulih i trošak srušenog zrakoplova.

Odvjetnici koji zastupaju neke od žrtava pada zrakoplova Germanwingsa zatražili su u utorak dodatne psihijatrijske preglede pilota.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!