Propali pregovori o zajedničkoj probosanskoj platformi u RS-u, većina nije željela sa SDA

Duraković razočaran

Propali pregovori o zajedničkoj probosanskoj platformi u RS-u, većina nije željela sa SDA

Objavljeno na dan 26.09.2017 - 14:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon dva mjeseca konsultacija predstavnika pokreta "Odgovor" te 23 sastanka sa nizom političkih dužnosnika i lidera, Ćamil Duraković je danas izjavio da je dužan informisati javnost da je velika većina političkih stranaka odbacila ideju zajedničkog nastupa u entitetu Republika Srpska na izborima 2018. godine.

"Za sastanak u Srebrenici smo imali potvrđene predstavnike SDA, BPS-a, Stranke za BiH, te izraženu spremnost za razgovor kod DF-a, GS-a, SBB-a, NS-a i SDP-a, ali je bilo nekoliko otkazivanja, izlazilo se s različitim zahtjevima u vezi s okolnostima sastanka i njegovog predstavljanja javnosti. Nekoliko stranaka je u startu odbacilo ideju učešća u razgovorima sa SDA, neke su pod pritiskom također odbile prisustvo nešto kasnije", kazao je Duraković.

"Ja sam progutao ponos, išao od predsjednika do predsjednika stranaka, neki su me primili, a neki ne, ne tražeći ništa za sebe, već samo njihovu spremnost da sjednemo za jedan sto, radi Bosne i Hercegovine i naše ideje o borbi za ravnopravnost svih građana na svakom njenom pedlju", dodao je Duraković.

Duraković je poručio da žali što je ideja zajedničke probosanske platforme dočekana s podsmijehom.

"Hvala svim onim liderima koji su dali svoj doprinos u nastojanju da se uopće razgovara o ovoj temi. Posebno tu cijenim zalaganje Emira Suljagića, Edina Ramića, Ibrahima Hadžibajrića, Adila Osmanovića, Admira Čavke, Željka Komšića, Nermina Nikšića, Predraga Kojovića, Amera Jerlagića i Sefera Halilovića. Nažalost, previše je razilaženja unutar organizacija i nespremnosti da se javno učini hrabar potez pa iskreni i pošteni pojedinci nisu dovoljni. Sada nažalost idemo u političko fragmentiranje koje nas vodi u još gore stanje, a možda i politički nestanak na prostoru RS-a. Ono je definitivno orkestrirano od centara moći u Sarajevu kojima je važniji politički imidž u Federaciji nego naša djeca od Prijedora do Bratunca i Srebrenice. Odgovor nastavlja svoj rad, nećemo kleknuti i nećemo se priklanjati", zaključio je Duraković.

Nakon dodatnih konsultacija s predstavnicima pozvanih stranaka, sastanak u Srebrenici najavljen za 28. septembar je otkazan.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!