Prosvjetari u Krajini: Žao nam je što smo vas ove tri sedmice opteretili svojim mukama

POČELI RADITI

Prosvjetari u Krajini: Žao nam je što smo vas ove tri sedmice opteretili svojim mukama

Objavljeno na dan 20.09.2019 - 19:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prosvjetni radnici u Krajini danas su počeli raditi nakon skoro pune tri sedmice generiranog štrajka. Roditeljima i učenicima uputili su izvinjenje, jer su ih, kako kažu, opteretili svojim mukama.

"Hvala vam što ste imali strpljenja, što ste stali uz nas i što je prvi put neko čuo i našu stranu priče. Tri mukotrpne sedmice su iza nas, to znamo svi mi koji smo se borili sa sistemom s kojim se teško boriti i gdje samo sloga i rad mogu dati rezultate. Dragi roditelji, žao nam je što ste ispred sebe imali medijski rat, ovaj put nismo dopustili da nas lažu i blate bez reakcije, niti ćemo više dopustiti. Možda je ovo bio jedini način da i vladajući shvate da više nije dovoljna lokalna televizija da blokira istinu, a istina je bila da smo potlačeni i obespravljeni", kazali su prosvjetni radnici.

Jučer su s Vladom Unsko-sanskog kantona potpisali sporazum kojim se Vlada obavezala da isplati razliku plata od septembra 2018. godine, a dobili su i izmjene člana koji je definirao obračun minulog rada za sve zaposlene u obrazovanju. Obećano je da će u roku od 30 dana napraviti izmjene i dopune kada je riječ o pedagoškim standardima.

"Nadamo se da ćemo u ovoj Vladi od sada imati partnere koji nas poštuju. Učenici, nastava počinje, a obrazovanje je pravi način da bistrije vidite svijet oko sebe", kazali su prosvjetari.

Unutrašnjom preraspodjelom sredstava u budžetu USK Vlada je osigurala 900.000 KM za razliku plata za četiri mjeseca u 2018. godini, a njihova isplata počet će nakon što škole dostave neophodne obračune. Preostale razlike plata iz ove godine planirat će se u budžetu za 2020. godinu.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!