Prosvjetni radnici u Krajini danas izlaze na ulicu: Ne želimo mrvice!

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

Prosvjetni radnici u Krajini danas izlaze na ulicu: Ne želimo mrvice!

Objavljeno na dan 19.09.2019 - 10:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona danas će u 16 sati protestovati na Gradskom trgu u Bihaću zbog neispunjavanja zahtjeva koje su postavili vlastima. Dvodnevni pregovori nisu urodili plodom.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja USK čiji su članovi u generalnom štrajku tri sedmice, kazali su kako im Vlada USK nudi isti sporazum koji su već ranije odbili. Od svih zahtjeva koji se ne tiču samo prosvjetnih radnika, već i učenika, prihvatili su samo jedan, a to je osnovica 302, odnosno da budu izjednačeni s ostalim budžetskim korisnicima.

"Mrvice ne prihvatamo, tražimo ono što nam pripada", poručili su prosvjetari.

Razočarani su odnosom Vlade USK koja je pred sudom pokrenula nekoliko postupaka i najavila podnošenje krivične prijave protiv predsjednice Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja USK Zehre Hadžić zbog organizovanja generalnog štrajka.
Općinski sud u Bihaću donio je rješenje kojim se prosvjetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju naređuje da obustave štrajk.

Iz oba sindikata najavili su kontrapoteze i krivične prijave protiv Vlade USK. Pisali su i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku žaleći se na pritisak koji prosvjetari trpe zbog štrajka te na nepoštivanje zakona i ugovora.

U Vladi USK danas će biti nastavljeni pregovori. Roditelji se nadaju kako će doći do dogovora i da će njihova djeca krenuti u školu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!