Protiv Hamze Labidija podignuta optužnica zbog ratovanja u Siriji

OTIŠAO KAO MALOLJETNIK

Protiv Hamze Labidija podignuta optužnica zbog ratovanja u Siriji

Objavljeno na dan 14.05.2020 - 10:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Hamze Labidija (1998. godište) iz Zavidovića zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH tereti Labidija da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ISIL-a.

Labidi se trenutno nalazi u pritvoru, a krivično se goni zbog sumnje da je sredinom 2014. godine zajedno sa svojom porodicom napustio teritoriju BiH kako bi otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom i pridružio se paravojnim formacijama.

Te paravojne formacije djelovale su u okviru tzv. ISIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašen terorističkom organizacijom.

"Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, sudjelovao u više oružanih formacija, sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim, parapolicijskim formacijama. Za formiranje i rukovođenje ovakvim formacijama propisana je kazna u trajanju od najmanje osam godina, dok je za pridruživanje paravojnim i parapolicijskim organizacijama u Krivičnom zakonu BiH propisana kazna od najmanje tri godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!