Prve migrantske porodice useljavaju u renovirani bivši Đački dom Borić u Bihaću

Uy financijsku pomo' EU

Prve migrantske porodice useljavaju u renovirani bivši Đački dom Borić u Bihaću

Objavljeno na dan 03.01.2019 - 14:58 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Uz finansijsku pomoć Evropske unije prve migrantske porodice i ostala ranjiva kategorija useljavaju se u renovirani objekat Đačkog doma Borići u Bihaću, koji im je služio kao privremeni prihvatni smještaj.

Naime, u oktobru je popravljen krov objekta, a zatim su postavljeni vrata i prozori kako bi osigurali zaštitu od kiše i hladnog vremena. Također, postavljena je ograda unutar i oko objekta. Ove aktivnosti podržali su USAID/Office of Transition Initiatives i Evropska komisija. 

Zahvaljujući sredstvima EU, rekonstrukcija trećeg sprata započeta je 29. oktobra prošle godine, te je postavljena unutrašnja i vanjska stolarija, nove instalacije vode i kanalizacije, kompletno su renovirani sanitarni čvorovi, instalacije jake i slabe struje, obrađeni svi unutrašnji zidovi, plafoni sa termoizolacijiom, a postavljeni su i pregradni rigips zidovi. 

U prethodnim danima, Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) je organizovala aktivnosti za učenike likovnog smjera Srednje umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco” iz Bihaća koji su oslikali prostoriju namijenjenu za igraonicu i prostor za druženje za djecu migranata koja se nalaze u Borićima. 

Projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH“, za koji je Evropska unija doznačila više od 7,2 miliona eura, je implementirala IOM u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om, saopćila je IOM.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!