Prvi rezultati gubljenja Srebrenice i Vukosavlja: Dan državnosti i definitivno ''protjeran'' iz RS!

ZAOKRUŽENA CJELINA

Prvi rezultati gubljenja Srebrenice i Vukosavlja: Dan državnosti i definitivno ''protjeran'' iz RS!

Objavljeno na dan 22.11.2016 - 13:17 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Bliži se 25. novembar Dan državnosti BiH, a u manjem bh. entitetu RS proslave neće biti, kao i ranijih godina, što je poznato, s tim da će ove godine i Srebrenica i Vukosavlje postati općine koje negiraju državnost BiH, piše Patria.

Vukosavlje i Srebrenica bile su jedine dvije općine u Republici Srpskoj gdje su do sada Bošnjaci bili načelnici,a što se promijenilo nakon ovogodišnjih lokalnih izbora, te ove godine neće biti svečanosti u ovim općinama, kao ni zastava BiH koje simboliziraju ovaj praznik.

Ćamil Duraković, bivši načelnik općine Srebrenica kazao je za Patriju da će „vjerovatno što se tiče zvanično lokalne zajednice prestati da važi dosadašnja praksa obilježavanja tog dana“.

- Obzirom da znamo opredijeljenost politika koje su dale podršku Mladenu Grujičiću u kampanji, posebno SNSD-a i Milorada Dodika i koliko on destruktivno djeluje na državu BiH, ne vjerujem da će biti bilo koja organizirana svečanost niti će Bošnjaci moći da ne rade taj dan – istakao je Duraković.

Ali, mi ćemo u Memorijalnom centru imati naš oblik obilježavanja, dodaje Duraković, precizirajući da će u petak u 11 sati biti položeno cvijeće i proučena Fatiha kako bi se odala počast onima koji su dali svoje živote za državnost BiH.

- Bošnjaci nisu radili, a ja sam svaki 25. novembar svojom odlukom proglašavao neradnim danom za sve one koji državu BiH osjećaju svojom. Sada će to prestati i u Vukosavlju i u Srebrenici – istakao je Duraković.

Ovo su prvi opipljivi rezultati nakon što su Bošnjaci izgubili ove dvije općine na izborima, a Duraković ih karakteriše kao – sve manje države.

- Gubljenjem Vukosavlja i posebno Srebrenice u tom simboličko historijskom smislu izgubili smo komad BiH i njene cjelovitosti i u nedjeljivom smislu. Sada već imamo jednu cjelinu RS gdje se i politički i kroz institucije negira BiH i to će se sigurno nastaviti – dodao je Duraković.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!