Putin i Erdogan potpisali sporazum o saradnji u Siriji, slijedi povlačenje Kurda

MARATONSKI SASTANAK

Putin i Erdogan potpisali sporazum o saradnji u Siriji, slijedi povlačenje Kurda

Objavljeno na dan 23.10.2019 - 07:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan potpisali su u utorak u Sočiju sporazum o saradnji, nakon razgovora usmjerenih na tursku vojnu operciju u Siriji.

Njihov susret trajao je skoro sedam sati, znatno duže nego što se prvobitno očekivalo, dok su novinari čekali na pojavljivanje dvojice čelnika.

Turska i Rusija su se u utorak dogovorile da će se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povući 30 kilometara od tursko-sirijske granice te napustiti gradove Tel Rifaat i Manbij, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako povlačenje kurdskih snaga počinje u srijedu u podne po lokalnom vremenu i da one imaju rok 150 sati da napuste područje, prenosi Anadolija.
Prema dogovoru, koji je postigao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, turske i ruske trupe će imati zajedničke patrole u sjevernoj Siriji u području 10 kilometara od granice.

Erdogan je najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu.

Prethodno je Putin rekao Erdoganu da je situacija u Siriji kritična i istakao da su upravo zbog toga veoma važni razgovori s njim.

"Situacija u regiji je veoma kritična, to razumijemo. Mislim da je naš današnji sastanak, kao i konsultacije, veoma zahtjevan", rekao je Putin.
Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji.

Devetog oktobra regiju su napali turski vojnici i militanti u njihovom savezništvu. Operacija je imala za cilj kurdske milicije koje Ankara smatra teroristima. Ofanziva, nazvana "Opercija izvor mira", pokrenuta je samo dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije.

Prošle su sedmice SAD i Turska dogovorile petodnevno primirje u regiji, koje ističe večeras u 22 sata po lokalnom vremenu. Pauza u operaciji ima za cilj omogućiti milicijama pod kurdskim vodstvom povlačenje iz regije kako bi se tu stvorila "sigurna zona" koju Turska namjerava uspostaviti u Siriji. Erdogan je tokom dana izjavio kako je spreman da nastavi s opercijom ukoliko SAD ne ispune svoja obećanja, prenosi RT.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!