Putin, Rohani i Erdogan u Ankari na sastanku o Siriji

SAMIT

Putin, Rohani i Erdogan u Ankari na sastanku o Siriji

Objavljeno na dan 16.09.2019 - 12:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Turska je domaćin petog trilateralnog samita turskog, ruskog i iranskog lidera gdje će glavna tačka dnevnog reda biti situacija u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastat će se danas sa svojim ruskim i iranskim kolegom Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem u predsjedničkoj palati u glavnom gradu Ankari.

Cilj samita je procjena najnovijih dešavanja u ratom pogođenoj Siriji, posebno u gradu Idlibu, okončanje sukoba, osiguranje potrebnih uslova za dobrovoljni povratak izbjeglica, postizanje trajnog primirja i političkog rješenja za sirijska previranja.

Tokom bilateralnih razgovora, očekuje se da će predsjednik Erdogan razmijeniti mišljenja s Putinom i Rohanijem o bilateralnim odnosima kao i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima.

Astanski mirovni proces, koji nastoji okončati sirijski sukob, pokrenut je u januaru 2017. na inicijative Turske, Rusije i Irana. Ukupno 13 sastanaka je održano u Astani u Kazahstanu.
Turska i Rusija složile su se prošlog septembra da pretvore Idlib u zonu deeskalacije u kojoj su agresijski akti izričito zabranjeni.

Međutim, sirijski režim i njegovi saveznici su kršili uslove primirja, vršeći česte napade unutar zone deeskalacije.

U ovoj zoni trenutno živi oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada ljudi raseljenih posljednjih godina iz gradova pod vlašću sirijskog režima.

Erdogan je upozorio da bi daljnja agresija režima i saveznika mogla izazvati priliv miliona izbjeglica u Tursku, koja trenutno ima preko 3,6 miliona raseljenih Sirijaca, što Tursku čini zemljom s najvećim brojem izbjeglica na svijetu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!