''Radi se o ozbiljnom problemu, imat ćemo značajne poraste oboljelih i umrlih''

BiH

''Radi se o ozbiljnom problemu, imat ćemo značajne poraste oboljelih i umrlih''

Objavljeno na dan 08.04.2020 - 13:04 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u obraćanju javnosti rekao je da se očekuje rast oboljelih od korona virusa, ali i smrtnih slučajeva. Pozvao je na jedinstvo svih sfera društva.

"U BiH se nastavlja borba sa korona virusom kao što se to radi u cijelom svijetu, sa virusom koji je promijenio cijeli svijet. Imamo osobe koje imaju jako teške probleme. Teška stanja mogu jako brzo da se iskompliciraju, nekada u roku od dana, a nekada u roku od par sati. Svi moramo biti svjesni da se radi o jednom vrlo ozbiljnom problemu, a ne o nekoj bolesti koja je tek tako došla", kazao je Čerkez.

Naveo je da ne treba potcjenjivati korona virus, te dodao da brojevi mogu zavarati.

"Problem koji imamo prevazilazi te brojeve. To nije blaga bolest, nije bolest koja će tek tako proći, moramo biti spremni na duži period borbe protiv korona virusa. Ugroženo je zdravlje ljudi generalno, zbog fizičke neaktivnosti, zbog svakodnevnog stresa... Nije vrijeme za politizaciju, ni za pozicioniranja. Vrijeme da se dopusti struci da radi odgovorno svoj posao. Garantujem svim građanima FBiH da mogu vjerovati struci koja treba da radi svoj posao".

Pozvao je sve javne osobe da budu vrlo pažljivi u svojim istupima.

"Ovo je vrlo ozbiljno vrijeme, pred nama je vrijeme u kojem ćemo imati značajne poraste broja oboljelih, gdje ćemo imati puno više tragičnih slučajeva smrti. Vrijeme u koje ulazimo treba da uđemo zajedno, svi kao jedan. Ne bi trebalo da dolazi do polarizacije između struke, javnosti i medija. Jako je bitno da svi šaljemo provjerene i tačne informacije".

Dodao je i to da se broj dnevnih testiranja povećao i da se testovi raspoređuju u tri klinička centra i tri laboratorije.

FOTO:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!