Radmanović: Bitno je da se ne desi da Parlament postane novi klaster

Predstavnički dom po hitnom postupku razmatra jednu tačku dnevnog reda

Radmanović: Bitno je da se ne desi da Parlament postane novi klaster

Objavljeno na dan 27.04.2020 - 11:51 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojše Radmanovića i njegovih zamjenika Borjane Krišto i Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga dopuna Poslovnika Predstavničkog doma po hitnom postupku jedina je tačka sutrašnje 6. hitne sjednice Predstavničkog doma, a riječ je o otvaranju mogućnosti za online održavanje sjednica ovog doma.

Iz Parlamenta BiH najavljeno je da će ova sjednica biti održana u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH s početkom u 12 sati.

Prema ovom prijedlogu, u Poslovnik bi trebali biti uneseni novi stavovi prema kojima Kolegij Doma u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz sigurnosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, može odlučiti da sjednice Doma, Kolegija Doma, kao i Kolegija u proširenom sastavu, te Zajedničkog kolegija, komisija i zajedničkih komisija oba doma Parlamenta BiH mogu biti održavane online, korištenjem informacionog sistema koji podržava prijenos videokonferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i videokonferenciju.

Ova odluka, ako bude donesena, važit će samo dok traju izuzetne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreća.

Kao razlog za donošenje ovih dopuna Poslovnika Predstavničkog doma navedeno je da pandemija Covida-19 predstavlja izuzetnu opasnost po zdravlje građana BiH i javno zdravlje uopće.

- Istovremeno, neophodan je nesmetan i kontinuiran rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - ističe se u obrazloženju Prijedloga.

Navedeno je i da je ovaj prijedlog zasnovan na principima hitnosti, efikasnosti, društvene odgovornosti i potrebe pronalaženja rješenja za nesmetano funkcioniranje Predstavničkog doma u vanrednim okolnostima. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je prije nekoliko dana, u vezi sa zakazivanjem hitne sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebao biti izmijenjen Poslovnik o radu, da se Kolegij opredijelio da sazove hitnu sjednicu i tako izađe ususret određenom broju poslanika koji su predlagali održavanje sjednice online, što znači da treba biti promijenjen Poslovnik.

- Idemo na kratku sjednicu, mijenjamo Poslovnik, pa u posebnim situacijama možemo zasjedati na daljinu. Uvjeti za tu sjednicu postoje. Bitno je da se ne desi da Parlament postane neki novi klaster - naveo je Radmanović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!