Radnici iz BiH bi trebalo bolje da se informišu o svojim pravima u Sloveniji

!

Radnici iz BiH bi trebalo bolje da se informišu o svojim pravima u Sloveniji

Objavljeno na dan 26.06.2021 - 10:32 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:pixabay/Ilustracija


Radnici iz Bosne i Hercegovine prije odlaska na rad u Sloveniju bi trebalo da se upoznaju o minimumu prava iz radnih odnosa, zaključeno je tokom zvanične posjete Sloveniji delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Osnovni cilj posjete delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH institucijama nadležnim za oblast zapošljavanja koje djeluju u Sloveniji bio je praćenje realizacije Sporazuma o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji, saopšteno je iz ove agencije.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je nekoliko poslodavaca koji zapošljavaju državljane BiH i izvršila uvid u njihove radno-pravne uslove, a održani su i sastanci sa rukovodstvima Zavoda za zapošljavanje Slovenije i Nezavisnog sindikata radnika.

Fokus razgovora direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića i direktora Zavoda za zapošljavanje Slovenije Mitje Bobnara odnosio se na zaštitu prava radnika iz BiH koji su, putem sporazuma o zapošljavanju, zaposleni u Sloveniji.Tom prilikom je konstatovano da najveći broj slovenačkih poslodavaca zapošljava radnike iz BiH ciljano – radnici se zapošljavaju putem slobodnog odabira poslodavca, odnosno direktnim kontaktom između poslodavca i radnika, ali u takvoj situaciji jedan broj radnika ostaje uskraćen za informacije o pravima po osnovu rada, što proizvodi zloupotrebe od strane poslodavaca.

Stoga je zaključeno da je potrebno posvetiti dodatnu pažnju informisanju radnika iz BiH o njihovim pravima, te načinima zaštite radničkih prava u Sloveniji.

Naglašena je uloga Info tačke za strance u Sloveniji, te Agencije za rad i zapošljavanje u BiH.

Zaključeno je da se ovo pitanje u što skorijem periodu sistemski uredi između ove dvije institucije, a posebno da se definiše minimum informacija koje moraju biti predočene radnicima prilikom odlaska na rad u Sloveniju.

Sastanku Bandića i predsjednika Nezavisnog sindikata radnika Slovenije Borisa Perša prisustvovali su i radnici iz BiH, a tom prilikom je potvrđeno da radnici koji odlaze iz BiH na rad u Sloveniju treba da se temeljitije pripreme za slovenačko tržište rada, posebno u smislu upoznavanja o njihovim radničkim pravima, ali i obavezama prema poslodavcu.U tom smislu zaključeno je da je neophodno izvršiti pripremu radnika pred odlazak na rad, upoznati ih sa minimumom prava iz radnih odnosa, skrenuti im pažnju na nedostatke i propuste koji su do sad uočeni, informisati ih o institucijama nadležnim za zaštitu prava iz radnih odnosa i omogućiti im kontakte sa ovim institucijama.

Zaključeno je da je radnicima potrebno posebno naglasiti da svaka institucija može reagovati i pružiti zaštitu prava iz radnih odnosa samo nakon njihove prijave.

U vezi sa ovim pitanjem Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Nezavisni sindikat radnika Slovenije dogovorili su saradnju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!