Radnici iz BiH će imati priliku za usavršavanjem u Njemačkoj

RASPISAN JAVNI POZIV

Radnici iz BiH će imati priliku za usavršavanjem u Njemačkoj

Objavljeno na dan 27.07.2021 - 17:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Ilustracija / Shutterstock


Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa zavodima za zapošljavanje FBiH, RS-a i Brčko distrikta BiH, te njemačke Savezne agencije za rad i Udruženjem njemačkih zanatlija, raspisali su javni poziv u okviru projekta Zanati nude budućnost.

Projekt će biti otvoren do kraja godine, a njime je predviđeno povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalifikovanih radnika u Njemačkoj za zanatska zanimanja za vrijeme trajanja projekta.

Iz Agencije je saopćeno da je ovaj projekt izvanredna prilika za radnike iz BiH da steknu savremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima, naglašavajući da se kandidati nakon sticanja potrebnih znanja i vještina vraćaju u BiH kako bi ih mogli prenijeti na domaće tržište rada.


Projekt je otvoren za zanimanja i kvalifikacije elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju.

U projektu je osigurano besplatno učenje njemačkog jezika u Goethe Institutu, iznos od 780 KM za troškove smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja za vrijeme kursa jezika i dokvalifikaciju uz rad u Njemačkoj radi dobijanja njemačke diplome, navodi se u saopćenju Agencije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!