Radončić podržao Bh. blok da se zaustavi zaduživanje Federacije za 1,5 milijardi KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo raspravu

Radončić podržao Bh. blok da se zaustavi zaduživanje Federacije za 1,5 milijardi KM

Objavljeno na dan 01.03.2019 - 12:30 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je raspravu o odobravanju odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća "Elektroprivreda BiH"  kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla, pišu Vijesti.ba. 

Radi se o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine.

Inače, raspravi o najvećoj investiciji u poslijeratnoj BiH teškoj više od milijardu KM, na zaprepaštenje mnogih, nije prisustvovao niko iz izvršne vlasti u Federaciji.

Sjednica će biti nastavljena narednog četvrtka. Ovakvom raspletu su, kako doznaju Vijesti.ba, prethodile konsultacije Kuba zastupnika SBB-a s predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem tokom kojih je odlučeno da se sjednica odgodi.

Radončić je istakao svoj lični stav da ne podržava kontroverzne investicije protiv kojih su i EU i američka administracija, a pogotovo ne da se Federacija pod sumnjivim okolnostima zadužuje u tehničkom mandatu za ogroman novac. On je zatražio veću transparentnost u cijelom procesu.

S obzirom na to da su SDP, DF i Naša stranka bili protiv, intervencija predsjednika SBB-a bila je odlučujuća, jer SDA i HDZ tako nisu imali većinu za odluku.

Podsjetimo, i Energetska zajednica je ranije pozvala Parlament FBiH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

Sumnjive investicije iz Kine su pod lupom EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BiH i drugih balkanskih zemalja. I američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) nedavno je upozorio na "dvostruku prijetnju" po prednosti demokratije i slobodnog tržišta, koju predstavljaju Kina i Rusija. Pompeo je rekao da su zemlje istočne i centralne Evrope posebno ranjive na "predatorske investicije i političko miješanje", navode Vijesti.ba.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!