Ramiz Salkić: Gradovi u RS u kojima se obilježava Dan nezavisnosti

BiH

Ramiz Salkić: Gradovi u RS u kojima se obilježava Dan nezavisnosti

Objavljeno na dan 28.02.2019 - 21:11 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 28. februara 2019. godine, uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se ističe da je to jedan od "najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji" Bosne i Hercegovine.

Salkić je podsjetio da su građani 1992. godine na referendumu glasali za nezavisnost Bosne i Hercegovine, čime je jasno određena budućnost države, koju su tokom više od dvije i po decenije priznale 173 zemlje širom svijeta.

"Uprkos agresiji i etničkom čišćenju, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima", naglasio je, "sačuvana je cjelovitost i multietnički karakter Bosne i Hercegovine."

"Uprkos svemu, naše opredjeljenje i danas je poznati sadržaj iz referendumskog pitanja iz 1992. godine. Mi smo za državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Mi smo za zemlju u kojoj će svi građani imati ista prava na svakom pedlju naše domovine. Ovakav put nastavka izgradnje naše zemlje nema alternativu, a tome nas uče i protekla stoljeća", poručuje Salkić.

"Iako entitetske vlasti u RS ne priznaju 1. mart kao državni praznik", stoji u saopštenju - Salkić ističe da će se Dan nezavisnosti ovih dana slavi u određenim gradovima, i to: Kotor Varoši, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji i u drugim mjestima širom bosanskohercegovačkog entiteta RS.

"Obilježavamo ovaj značajan datum, ali istovremeno ne zaboravljamo naše šehide. Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još jednom podsjećaju da su svoji na svome, te da žele zajedno sa svojim komšijama graditi bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. U tome im je, više nego ikada, potreba pomoć na poljima ekonomije i zapošljavanja, ali i u oblastima kulture, sporta i društvenog života. Jer, dok god se Dan nezavisnosti slavi na Drini, u Semberiji, Krajini i drugim krajevima entiteta RS u Bosni i Hercegovini, mi ćemo biti na sigurnom putu izgradnje moderne evropske zemlje", navodi se u saopštenju.

"Istovremeno, svim silama koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu, bosanskohercegovačke patriote moraju jasno poručiti da nikada neće dozvoliti bilo kakve podjele naše domovine. Sve nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu, iza koje su teška vremena i iskušenja, moraju prepoznati i u međunarodnoj zajednici, te odlučno sankcionisati sve one koji provode takve negativne aktivnosti", izjavio je danas potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!