Ramiz Salkić: Željka Cvijanović je puno korektnija od Milorada Dodika

PREDSJEDNICA RAZUMNIJA

Ramiz Salkić: Željka Cvijanović je puno korektnija od Milorada Dodika

Objavljeno na dan 06.06.2019 - 07:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Dok je Milorad Dodik obnašao dužnost predsjednika bh. entiteta RS, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić u institucionalnom smislu se susretao s brojnim opstrukcijama. Salkić u razgovoru za Klix.ba ističe kako je odnos aktuelne predsjednice RS-a Željke Cvijanović prema potpredsjednicima, u ljudskom smislu, mnogo bolji od odnosa koji je imao Dodik.

Nekorektni odnos bivšeg predsjednika entiteta RS Milorada Dodika prema potpredsjedniku RS-a iz reda bošnjačkog naroda Ramizu Salkiću bio je česta tema bh. medija. 

Prošle godine Dodik je izabran za člana Predsjedništva BiH, a na njegovu stolicu sjela je nekadašnja predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović. O odnosu Cvijanović prema instituciji potpredsjednika razgovarali smo s Ramizom Salkićem. 

On nam je kazao kako je činjenica da se u manjem bh. entitetu sprovodi politika koju zagovara predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je nesumnjivi politički autoritet u RS-u. 

"Njegov pristup prema Bošnjacima i državi BiH pa i prema izabranim predstavnicima Bošnjaka je takav da nema tu prostora za ozbiljnu komunikaciju i saradnju", rekao je Salkić. 

Što se tiče opstrukcija rada potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda, Salkić je kazao kako su opstrukcije bile dominantno izražene u prošlom mandatu kada se na mjestu predsjednika bh. entiteta nalazio Milorad Dodik. 

"Bilo je i prijetnji i pritisaka druge vrste od ministra unutrašnjih poslova RS-a kada je riječ o određenim pismima. Tu su i Dodikove prijetnje kako potpredsjednik treba pripaziti šta priča i tako dalje. U tom smislu, od Željke Cvijanović nema prijetnji", rekao je Salkić. 

Kako kaže, kada je riječ o kabinetima potpredsjednika RS-a, tu se ništa nije promijenilo i potpredsjednici su i dalje izmješteni iz zgrade u kojoj se nalazi kabinet predsjednice RS-a. 

"Dakle, nisu u zajedničkoj zgradi s predsjednikom entiteta, što bi bilo normalno i logično. To samo pokazuje kakav je odnosi spram predstavnika Bošnjaka i Hrvata", kazao je Salkić. 

S obzirom na to da je prošlo izvjesno vrijeme od izbora nove predsjednice RS-a, Salkića smo pitali kako bi ocijenio saradnju sa Željkom Cvijanović. 

"Puno je korektniji odnos predsjednice entiteta RS-a Željke Cvijanović od odnosa bivšeg predsjednika RS-a Milorada Dodika. Imamo određenu komunikaciju. Imali smo također i susrete i to se jednostavno ne može porediti s Dodikovim mandatom", rekao je Salkić. 

On je dodao da to ne znači da se Cvijanović konsultuje s potpredsjednicima RS-a prilikom donošenja odluka, podsjećajući da je Ustavom RS-a određeno da se predsjednik ove administrativno-teritorijalne jedinice u sastavu BiH nema obavezu konsultovati s potpredsjednicima. 

"S ljudske distance, trenutno stanje i stanje za vrijeme Milorada Dodika su prilično različita", zaključio je Salkić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!