Ramo Brkić na Sud doveden uz jake mjere obezbjeđenja: Svjedoci S1 i S2 ne žele govoriti pred novinarima

BiH

Ramo Brkić na Sud doveden uz jake mjere obezbjeđenja: Svjedoci S1 i S2 ne žele govoriti pred novinarima

Objavljeno na dan 07.01.2020 - 12:24 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić jutros je uz jače mjere obezbjeđenja doveden iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici na suđenje koje se protiv njega vodi u Općinskom sudu u Sarajevu zbog davanja dara. U sudnicu je sproveden s lisicama na rukama u pratnji sudske policije.

Izjave bez prisustva javnosti

Suđenje mu je nastavljeno iza zatvorenih vrata s obzirom na to da su zaštićeni svjedoci S1 i S2 zahtijevali da "zbog sigurnosti daju iskaze bez prisustva javnosti". Ovoj odluci su se usprotivili optuženi Brkić i njegov advokat Izet Baždarević.

- Nema razloga da se isključuje javnost. Dovoljno je da se svjedocima ne spominju identiteti, naglasio je Baždarević.

No, nakon što je saslušala razloge koje su joj svjedoci iznijeli, sutkinja Melika Murtezić je donijela odluku u njihovu korist, odnosno suđenje je zatvorila za javnost u dijelu u kojem ova dva svjedoka iznose iskaze.

Ramo Brkić je, podsjetimo, optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku koji se tada vodio.

Brkić i Šabić zatim napustili teritoriju BiH te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Osuđen na 11 godina

Vijeće Suda BiH je 2015. pravosnažno osudilo Brkića na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja. Kaznu je trebao služiti u KPZ-u Sarajevo od 9. marta 2016., ali je u međuvremenu napustio BiH. Uhapšen je 29. maja 2019. u Sloveniji i izručen je BiH. Zatvorsku kaznu, trenutno, služi u KPZ-u Zenica.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!