Rasprava: Bećirović traži odgovor da li su na vježbi na Drini bili i pripadnici Škorpiona!

RASPRAVA O REFERENDUMU

Rasprava: Bećirović traži odgovor da li su na vježbi na Drini bili i pripadnici Škorpiona!

Objavljeno na dan 30.08.2016 - 11:26 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Počela je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, piše Patria.

Odmah na početku sjednice riječ je zatražio Denis Bećirović i zatražio da se Parlament ne ogluši na najveće kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ovaj Parlament se ne bi trebao oglušiti. To se mora zaustaviti svim legalnim sredstvima. Nevezano za Parlament očekujem od međunarodne zajednice, Ustavnog suda i Tužilaštva tražim da rade svoj posao. Stanje u odnosu na 20. juli kada sam predlagao da to bude tačka dnevnog reda se dodatno zakomplikovala. Neki su olako prihvatili negiranje jezika, a predsjednik RS-a već mjesecima čitav narod svodi na vjersku skupinu. I to mu je bilo malo sad je udario i na BiH. Na granici imamo oklopna vozila i demonstriranje sile. Volio bih da se odgovori da li je tačno da su na ovoj vježbi bili i pripadnici zloglasnih Škorpiona – kazao je Bećirović.  

On je predložio da se na dnevni red uvrsti Informacija Vijeća ministara o nelegalnom zakazivanju, organiziranju i održavanju antidejtonskog i antiustavnog referenduma kojim se razbija Dejtonski mirovni sporazum.

Nikola Špirić (SNSD) zatražio je da se danas ne razmjenjuju teške riječi, već da budu na visini zadatka i rade u skladu s dnevnim redom.

Bećirović je pak kazao da je Špirić zakasnio sa reakcijom jer je priliku propustio kada je zakazan referendum.

- Ovakav dnevni red ako ostane on bi mogao da podsjeti na seriju „Selo gori, a baba se češlja“. U ovoj zemlji je vrag odnio šalu i moramo da vidimo kako sačuvati mir u ovoj zemlji – istakao je Bećirović, dodavši da bi najpreča stvar u ovoj zemlji trebala biti da poslanici budu straža i predstraža nad mirnim snovima djece u BiH.

I Momčilo Novaković složio se sa Špirićem predloživši da se drže dnevnog reda.

Senad Šepić (SDA) istakao je da se današnja sjednica otvara na način da se ovo nije moglo izbjeći.

- Podržavam inicijativu da progovorimo o ovoj važnoj stvari. Mi kao izabrani parlamentarci moramo imati stav i vidjeti gdje idemo. Imamo situaciju da zbog naših lidera ljudi ponovo osjećaju strah. Naši lideri šalju suprotne poruke destabilizacije zveckanjem oružja. Nemojte tražiti od nas da ovdje sjedimo i ponašamo se kao da se ništa ne dešava – kaže Šepić.

Sadik Ahmetović (SDA) kazao je da je gledajući današnji dnevni red pomislio da živi u nekoj od skandinavskih zemalja.

- Je li ovo aktuelni politički trenutak i aktuelna sigurnosna situacija u našoj zemlji. Nije se smjelo desiti da policajci iz naše države bez procedure odu u drugu državu i tamo vrše vježbe. Da ne govorim da je vježba bila i politička i provokatorska. U zemlji s ovakvim unutrašnjim prilikama u zemlji koja je nakanila da dobije aplikaciju ovo nije dnevni red koji priliči. Ne odgovaramo ni na jedno aktuelno pitanje u ovoj zemlji, stoga mislim da se trebamo pozabaviti sobom i onim što radimo – kazao je Ahmetović.

Dušanka Majkić (SNSD) istakla je da su čudi kako neki pozicioni poslanici govore kao da su iz opozicije.

- Očito da su izbori pred nama i da će dobiti neke poene. Ahmetović nije dvije goine ovako govorio. Ako ništa ne valja i nije urađeno moramo pokrenuti pitanje vlasti, da vidimo šta nam je činiti – kazala je Majkić.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!