Ratni zločinac na čelu šetnje povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Nišom prodefilovalo nekoliko stotina ljudi

Ratni zločinac na čelu šetnje povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Objavljeno na dan 10.05.2019 - 05:13 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Šetnjom takozvanog "Besmrtnog puka" od logora "12. februar" do centralnog niškog trga i polaganjem vijenaca na Spomenik sovjetskim borcima i Spomenik oslobodiocima Niša, u tom gradu je obilježen Dan pobjede nad fašizmom. 

"Besmrtni puk", u kome je bilo više stotina ljudi, predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Osim potomaka boraca iz Drugog svjetskog rata, u koloni su bili i predstavnici grada, gradskih opština, Nišavskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitrnog centra, izviđači, članovi humanitarnih udruženja, boračkih organizacija i građani koji su svoje najmilije izgubili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Obraćajući se okupljenima na centralnom gradskom trgu, general Vladimir Lazarević rekao je da počev od srpsko-turskih ratova, preko ratova za spas srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ, do posljednjeg rata prije 20 godina i odbrane od NATO agresije, "Besmrtni puk" simbolizuje slobodoljublje i patriotizam, bez obzira na snagu neprijatelja koji napada.

- Poruka današanjeg marša je: mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, žive poštujte - istakao je Lazarević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da 9. maj predstavlja veliki dan za svijet, Evropu i Srbiju, koja je dala nemjerljiv doprinos borbi protiv fašizma.

Beogradski Fond za humanitarno pravo je kritikovao ovu manifestaciju .

- Umjesto promocije antifašizma i evropskih vrednosti ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede ponovo se pretvorilo u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine - naveli su iz Fonda na svojoj Facebook stranici.

Lazarević je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu optužen da je zajedno s generalima Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem sklopio zajednički zločinački pothvat protjerivanja Albanaca s Kosova. Osuđen je na 15 godina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!