Ratni zločinac Radislav Krstić tražio izlazak na slobodu, sudija Carmel Agius odbio zahtjev

OSUĐEN NA 35 GODINA

Ratni zločinac Radislav Krstić tražio izlazak na slobodu, sudija Carmel Agius odbio zahtjev

Objavljeno na dan 11.09.2019 - 11:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Radislav Krstić, bivši pripadnik  tzv. vojske RS-a i osuđeni ratni zločinac koji kaznu zatvora od 35 godina izdržava u Poljskoj, a ranije ju je izdržavao u Velikoj Britaniji, tražio je prijevremeno puštanje na slobodu. Ipak, sudija Carmel Agius je odbio njegov zahtjev.

Krstić je početkom godine podnio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Međutim, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odlučio je da nema osnova za njegovo puštanje.

Naime, nakon detaljne analize i konslutacija s drugim sudijama, Agius je zaključio da ne postoje nikakve vanredne okolnosti koje bi opravdale prijevremeni izlazak ovog ratnog zločinca na slobodu.

Krstić još uvijek nije odslužio dovoljan dio kazne u zatvoru da bi se njegov zahtjev uzeo u razmatranje. On će tek 28. marta 2022. godine moći tražiti prijevremeno puštanje na slobodu.
Radislav Krstić je uhapšen 1998. godine zbog optužbe za ratni zločin po nekoliko tačaka, a između ostalog i za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici. Izjasnio se da nije kriv.

On je bio prvi zvaničnik vojske RS-a koji je optužen i osuđen za genocid. Godine 2001. pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo ga je na 46 godina zatvora zbog genocida, progona kao zločina protiv čovječnosti, ubistava, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Međutim, Žalbeno vijeće je 2004. djelimično ukinulo tu presudu te mu je kazna zatvora smanjena na 35 godina zatvora.

Krstić je prvobitno kaznu služio u Velikoj Britaniji, gdje je i pretučen u zatvoru. Tužio je Veliku Britaniju i dobio novčanu odštetu za pretpljenu bol. Potom je prebačen u zatvor u Poljskoj gdje se i danas nalazi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!