Razvili unosan biznis: Zarađuju milione eura na švercu migranata

Krijumčarenja uz pomoć bh. državljana

Razvili unosan biznis: Zarađuju milione eura na švercu migranata

Objavljeno na dan 12.09.2019 - 06:59 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Od početka godine u BiH je registrirano 19.500 ilegalnih migranata, što je za oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je jučer direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Najteže u Krajini

On je nakon razgovora s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupljene oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja ocijenio da su migracije još pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u Krajini, gdje se bilježi kontinuirano prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata.

Prema informacijama „Avaza“, od ulaska što većeg broja migranata u BiH, pretežno preko Srbije, najviše koristi imaju krijumčari, koji na taj način obrću na milione eura. Granična policija BiH, koja muku muči s manjkom službenika, ne može sama spriječiti ove nezakonitosti i konstantno traži pomoć stranih agencija.

Dobro organizirana grupa predvođena pretežno, kako saznajemo, državljanima Iraka, već mjesecima ilegalno prebacuje migrante iz BiH u Sloveniju i Hrvatsku. Ova grupa zauzvrat uzima na stotine hiljada eura kako bi migrante prebacila na teritoriju EU.

U prilog tome govori i velika međunarodna operativna akcija „River“, koja je prekjučer provedena na području BiH i Hrvatske. Ovo je prvi put da je jednu ovakvu akciju podržao Europol, a sve radi razbijanja grupe, u kojoj je  i pet bh. državljana za koje je Sudu BiH predložen pritvor.

Krijumčari se, kako bi zavarali trag policiji, često s lažnom porodicom ubacuju među migrante, a uz pomoć posebne aplikacije dogovaraju rute prelaska i novac koji trebaju izdvojiti kako bi se migranti domogli Hrvatske.
U tome im pomažu i bh. državljani, koji dobro znaju gdje je moguće lako prijeći granicu, ali i nabaviti opremu za njihovo prebacivanje.

Daju informacije

Osim što su prijevoznici, bh. državljani su krijumčarima i informatori, koji odaju podatke gdje se migranti nalaze te ko je od njih spreman i koliko platiti

U posljednje vrijeme krijumčari spuštaju cijene za krijumčarenje, ali se ta suma i dalje kreće od 1.000 do 3.000 eura. Samo prije mjesec  kretala se od 2.000 do 6.000 eura, ali, uprkos tome, posao cvjeta i procjenjuje se da krijumčari godišnje zarađuju milione eura,piše Avaz.

Ne pomažu ni hapšenja

Tužilaštvo BiH do sada je uhapsilo na stotine stranih i bh. državljana te podiglo na desetine optužnica. No, dobro organizirana grupa, koja pretežno preko Srbije ulazi u BiH, skoro svakodnevno prebaci na desetine migranata u Hrvatsku.

Do sada je otkriveno da je dnevno znalo biti prebačeno i više od stotinu migranata. Često su to kompletne porodice. Dnevna zarada kreće se od 10.000 do 40.000 eura.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!