Razvojna agencija USK-a i Grad Bihać zajedno u projektu - Novo grijanje za dvoranu Luke

Sjajna saradnja

Razvojna agencija USK-a i Grad Bihać zajedno u projektu - Novo grijanje za dvoranu Luke

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 10:35 | Izvor: USKinfo.ba |


U Gradskoj upravi danas je prezentiran projekt „Jačanje tržišta energije iz drvne biomase kao ključ regionalne energetske tranzicije – WOOD KEY“. Riječ je o projekatu kojeg  financira Evropska unija kroz program Prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a implementiraju Grad Bihać i JU „Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona“ u Bosni i Hercegovini, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) , te Karlovačka županija u Hrvatskoj i Opština Herceg Novi u Crnoj Gori.

Prema riječima Lorene Felić, šefica Odjela za izradu i implementaciju projekata pri Razvojnoj agenciji USK-a, ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.157.451,69 eura, dok vrijednost budžeta za Grad Bihać iznosi  194.952 eura.

„Cilj projekta je potaknuti regionalnu energetsku tranziciju poticanjem tržišta drvne biomase kroz nove inovativne investicijske koncepte - ugovaranje prodaje toplinske energije iz biomase, zasnovano na održivoj upotrebi regionalnih dostupnih obnovljivih izvora energije (drvo), što dovodi do povećane energetske sigurnosti, čistijeg okoliša i održive privrede u prekograničnom području“ – istakla je Felić.

Prema riječima Ermina Lipovića, direktora JU Za sport, odmor i rekreaciju Bihać, zahvaljujući ovom projektu dvorana Luke dobiti će grijanje proizvedeno iz obnovljivih izvora (drvna biomasa) i time će u historiju otići grijanje u dvorani na fosilna goriva.

„Dvorana Luke dobiti će novi sistem za grijanje, ali i sistem za hlađenje i pored ušteda mi ćemo biti u utrci za sve druge projekte koji se tiču energetske učinkovitosti. Kada je u pitanju obnova dvorane, završavamo prvu fazu uklanjanja i demontaže i pripremamo se za onaj konkretni dio radova na proširenju dvorane Luke“ – dodao je Lipović.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zahvalio je Razvojnoj agenciji USK-a na angažmanu oko ovog projekta zahvaljujući kojem će dvorana Luke dobiti novo grijanje.

„Za Grad Bihać ovaj projekat je važan jer smo dio prekogranične saradnje i općenito saradnje sa međunarodnim institucijama koje imaju veliki broj projekata i do nas je da pripremimo i apliciramo kvalitetne projekte poput ovog za dvoranu Luke“- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

U sklopu projekta biti će održana edukacija o modelu ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase - edukacija usmjerena na potencijalne dobavljače, javne službenike i partnere što je  prvi je korak za podizanje svijesti i unaprjeđenje kapaciteta javnih službenika za zamjenu neefikasnih sistema grijanja, koji koriste fosilna goriva novim kotlovima na biomasu što će dovesti do bolje energetske efikasnosti zgrada u javnom vlasništvu. Biti će organizirane dvije vrste edukacije, jedna za korisnike zgrada u javnom vlasništvu i druga za djecu u školama.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!