Reagovao i ministar privrede USK-a:  Ne može turizam u USK ako nam komšije iz Hrvatske serviraju ''Trgovsku moru''

Nijaz Kadirić

Reagovao i ministar privrede USK-a: Ne može turizam u USK ako nam komšije iz Hrvatske serviraju ''Trgovsku moru''

Objavljeno na dan 26.07.2019 - 11:47 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje ministra privrede USK-a, Nijaza Kadirića, koje prenosimo u cjelosti:

Saopštenje za javnost ministra privrede u Vladi USK povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona

 

“Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona trebalo bi da deblokira rad Turističke zajednice USK. Mnogo je zainteresiranih za ispoljavanje svoga stava, pogotovo po pitanju aktualnog problema, najavljene gradnje odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada Trgovska gora. Građani glasno govore da je to već sada postala “Trgovska mora” i da ne može biti stacionirana na lokaciji o kojoj se govori.

Turizam je definitivno ugrožen i može biti totalno uništen izgradnjom pomenutog odlagališta. Ne zaboravimo da na području USK mi imamo zaštićena područja o kojima moramo brinuti, da imamo prirodne ljepote na kojima nam zavidi cijeli svijet ali i manifestacije međunarodnog i tradicionalnog karaktera koje nam osiguravaju izgradnju pozitivnog imidža za koji se mukotrpno borimo. Nije komšijski ni humano da drugome uništavate ono što mu je Bog dao a što svi zajedno možemo koristiti i moramo čuvati.

Smatram da su izmjene Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona prelazno rješenje nakon čega se ide u proceduru i izradu potpuno novog zakona. Pozivam sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu, u srijedu 31. jula ove godine sa početkom u 10:00 sati u Bihaću, u sali Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Turistička zajednica USK ne može sama da se nosi sa svim problemima i svi koji su u stanju, bilo stručno ili na neki drugi način, moraju joj pomoći pa i građani. Zadovoljan sam činjenicom da je svijest o našim prirodnim ljepotama od kojih zavisi turizam u USK na izuzetno visokom nivou i uvjeren sam da ćemo začuvati sva prirodna bogatstva koja smo posudili od generacija koje dolaze,” izjavio je ministar privrede u Vladi USK, Nijaz Kadirić povodom najava Javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!