Reakcija Sindikata: Trgovci usred ''minskog polja'', a sad bi trebali raditi za 300 KM

Zakon

Reakcija Sindikata: Trgovci usred ''minskog polja'', a sad bi trebali raditi za 300 KM

Objavljeno na dan 21.04.2020 - 14:27 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kategorično je protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH kakve su predložene.

"Ne zastupamo radnike u javnom sektoru nego govorimo u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima, doslovno usred minskog polja koronavirusa, a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM", saopćili su iz Sindikata trgovine.

Poručili su da govore u ime onih čije firme ne rade i za april su već masovno najavile ili isplate minimalnih plaća ili otkaze, a po izmjenama zakona bi trebali biti na čekanju.

"Izmjene nisu manifestacija solidarnosti radnika javnog s radnicima realnog sektora, kako se nastoji predstaviti, već dokaz neuspjeha vlasti da omogući poslodavcima da zadrže sve radnike i garantuju im barem te mizerne plaće koje su imali prije početka pandemije.

Umjesto toga im se omogućava da doslovno porobe sve radnike te ih ponovo vrlo nehumano i nepravedno postavi u poziciju da upravo oni jedini podnesu teret privrednog kolapsa izazvanog stanjem nesreće", naveli su iz Sindikata trgovine.

Traže povlačenje nacrta izmjena Zakona o radu, a od parlamentarnih stranaka da ne dozvole "da ovaj neustavni i krajnje nehumani pokušaj porobljavanja radnika prođe".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!