Reakcija Vučića i Irineja na hapšenje sveštenika u Crnoj Gori

Srbija

Reakcija Vučića i Irineja na hapšenje sveštenika u Crnoj Gori

Objavljeno na dan 13.05.2020 - 11:47 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej razgovarali su telefonom i izrazili "veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC-a u Crnoj Gori i izrazili nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

"Patrijarh srpski G. Irinej je podsjetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti uz grubo ignorisanje zahtjeva SPC-a za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva posjeduje vjekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je Vučić "pružio punu podršku" patrijarhu Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC-a.

Vučić je izrazio uvjerenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Kako pišu Vijesti, pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević. Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!