Rebalansom povećan budžet ZZO FBiH za skoro 50 miliona KM

DODATNA SREDSTVA

Rebalansom povećan budžet ZZO FBiH za skoro 50 miliona KM

Objavljeno na dan 05.08.2019 - 12:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon Predstavničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržao rebalans Financijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

Protekle 2018. godine budžet Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. godini iznosi 207.327.893 KM - potvrdila je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović. 

Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječje kardiohirurgije, kardiologije i kardiohirurgije, za što je izdvojeno više od 10 miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novaca izdvaja za njihovo liječenje u inozemstvu.
"Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke komisije, djeca se izmještaju u specijalizirane inozemne klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo u toku jednog dana, uz dobijanje svih dozvola za slijetanje inostranih sanitetskih zrakoplova u našu zemlju", kazala je Martinović.

Po njenim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Chromove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze.

Martinović napominje da je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS. Tako je u 2018. godini izdvojeno 1.800.000 KM, a u 2019. godina 7.000.000 KM, što iznosi povećanje od 289 posto - navodi direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Kaže da će se usvajanjem rebalansa financijskog plana ZZOiR FBiH omogućiti i uvođenje novih suvremenih lijekova za liječenje oboljena iz vertikalnog programa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!