Registar parafiskalnih nameta izrađen, ali se ne objavljuje: U BiH se i ne zna koliko ima poreza

GDJE IDE NOVAC GRAĐANA

Registar parafiskalnih nameta izrađen, ali se ne objavljuje: U BiH se i ne zna koliko ima poreza

Objavljeno na dan 04.05.2016 - 14:21 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Građani uglavnom ne znaju za kakve se sve potrebe izdvaja novac od privrede ove države. Jedna od tih nepoznanica se odnosi na parafiskalne namete, piše Patria.

Prema okvirnim proračunima poslodavaca u oba entiteta, blizu milijardu KM parafiskalni nameti uzmu od privrede BiH. Republiku Srpsku parafiskalni nameti koštaju 190 miliona KM, bez jednako velikih lokalnih parafiskalnih nameta u ovom entitetu.

Registra nema, a pojavljuju se novi nameti  

Za sada Vlada Federacije ne izlazi u javnost sa registrom parafiskalnih nameta. Prema nekim dosadašnjim istraživanjima ukupno u BiH ima preko 200 različitih parafiskalna nameta. Na nivou Federacije govori se o 68 parafiskalnih nameta. Vlada je polovinom decembra prošle godine obećala da će u najskorijem roku završiti registar parafiskalnih nameta. Zatražili smo mišljenje od direktora Udruženja poslodavaca FBiH Mladena Pandurevića o registru i redukciji ovih nameta, ali on o tome nije želio govoriti.     

Patrijin neimenovani izvor, izuzetno upućen u ovaj problem, kaže da registar parafiskalanih nameta još nije završen, niti je objavljena informacija o progresu.

„Registar se čak niti ne izrađuje u resornom ministarstvu već u sklopu projekta FAR (Projekat reforme fiskalnog sektora) kojeg finansira USAID, a nadležnim vlastima bit će dat na raspolaganje pripremljeni registar. Informacije kojima raspolažem govore da je registar za nivo BiH, entiteta i kantona odavno pripremljen, ali iz nepoznatih razloga se ne objavljuje, iako je taj registar i obaveza iz Reformske agende.“

Da li je bilo dovoljno javne rasprave o tom pitanju?

„Da, bilo je mnogo diskusija i najava redukcije parafisklanih nameta, moratorija na pojavu novih. Ali vlade u BiH do sada nisu donijele nijednu konačnu odluku koja bi značila ili brojčanu ili administrativnu ili finansijsku redukciju parafiskalnih opterećenja. Čak naprotiv, zbog budžetskih dubioza na sve strane, i dalje se pojavljuju novi nameti, što je potpuno suprotno najavama o rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta“, upozorava naš izvor.

Najopterećenija privreda u Evropi

Prema relevantnim istraživanjima, opterećenje poslodavaca u Bosni i Hercegovini je najveće u regionu, a među najvećim u Evropi i iznosi 72,2 posto. Na svaku isplaćenu marku državi se mora platiti 72 feninga. Sa svim parafiskalnim nametima na nižim nivoima, u zavisnosti od kantona ili općina poslodavci moraju isplatiti čak 90 feininga na jednu isplaćenu marku plaće.

Posebna priča o parafiksalnim nametima tiče se problema sa investitorima.

Vlada Federacije mora ponuditi Registar parafiskalnih nameta i model redukcije i racionalizacije ovih opterećenja privrede. To će označiti i početak administrativne reforme i uvod u onaj daleko osjetljiviji posao za Reformsku agendu, a to je reforma javne uprave.  

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!